Spel

Så slutar allsvenskan 2009

Av: 

Minimedia

Anders Svensson

SPEL

Expekts Pontus Kåmark tippar tabellen i allsvenskan

Väntan är äntligen över.

Till helgen inleds fotbollsallsvenskan och alla förhoppningar och farhågor ska få sitt svar.

Expekts spelexpert Pontus Kåmark levererar här sitt tabelltips för Aftonbladet Spel i samarbete med spelbolaget Expekt.

1) IF Elfsborg

Kommentar: Tvåa i fjol endast en poäng bakom succélaget Kalmar FF. Detta trots att Anders Svensson och Ishizaki saknades en hel del. Martin Ericsson är ett klassförvärv.

2) IFK Göteborg

Kommentar: Cupvinnare och trea i fjol. ”Unga” IFK har blivit ett år starkare samt flera landslagsmeriter på flera spelare. Stark utmanare till guldet.

3) Kalmar FF

Kommentar: Kan inte helt räkna bort Kalmar trots att försäljningarna av Ingelsten och Viktor Elm kommer att påverka offensiven till det sämre. Stabilt bakåt och Mendes blir mycket viktig i anfallet.

4) Helsingborgs IF

Kommentar: HIF är ett lag med massor av landslagsmeriter. Om allt stämmer kan HIF vara med och slåss om guldet. Viktigt för HIF var att Henke Larsson valde bort innebandyklubban.

5) AIK

Kommentar: Bäst i Stockholm i fjol trots turbulens som vanligt. Om spelare och ledare klarar trycket från fans och omgivning så kommer AIK att bli tunga att möta. Óbolo är en argentinsk klassspelare i anfallet som är nyckelspelaren för offensiven.

6) Malmö FF

Kommentar: Malmö satsar vidare. Nu har MFF en brasse i varje lagdel. Längst fram är den mest intressanta tycker jag i Wilton Figueiredo som gjorde succé i båda Gais och AIK. MFF kan överraska och hota om guldet. Min favoritspelare heter Labinot Harbuzi och det ska bli kul och se om hans stora genombrott kommer i år.

7) Örgryte IS

Kommentar: ÖIS spelade stundtals fantasiskt underhållande fotboll i fjol i ettan. Självklart är nyckelspelarna Allbäck/Santos på topp. Men jag vill även nämna Pavel Zavadil som låg bakom mycket av det fina spelet ifjol.

8) Örebro SK

Kommentar: ÖSK imponerade i fjol och slutade på en sjunde plats. Nyckelspelaren är 193 centimeter dansk dynamit i form av anfallaren Kim Olsen som nätade nio gånger på 15 matcher i fjol. Emra Tahirovic är en intressant hemvändare efter proffsutflykt i både Lille och Zürich.

9) Hammarby IF

Kommentar: Bajen har en tunn trupp och få anfallsalternativ vilket kan göra dom sårbara. Men första elvan är helt ok och viktigt för Hammarby är att snabbe anfallaren Charlie Davies har ett bra år.

10) Halmstad BK

Kommentar: Janne Andersson har ingen fantastisk trupp men lugn, trygghet och massor av utbildning gör att jag ändå tippar HBK i mitten av tabellen. Arvidsson, Fribrock, Peter Larsson är tunga avbräck från i fjol så risken finns att HBK hamnar längre ner i tabellen.

11) Djurgårdens IF

Kommentar: Ofta dåligt på planen och en massa strul utanför i fjol. DIF känns inte starkare i år eftersom dom bland annat tappat Jones Kusi-Asare, Quirinho, Enrico och Lance Davids. Johan Oremo måste börja leverera i år för att Djurgården skall få ett roligt år.

12) IF Brommapojkarna

Kommentar: Som spelare var han en grinig, tung, jobbig jävel att möta. Men Kim Bergstrand imponerar på mig med sin lugna ledarstil. Killarna vågar misslyckas och det är utvecklande både för individen och det egna spelet. Kolla in 18-årige Miko Albornoz. Den killen har potential att bli hur bra som helst!

13) Gais

Kommentar: Känslan är att Gais spelar bra fotboll varje år nuförtiden. Men varför blir dom bara elva när det ”går så bra”? Ser inte att Gais är bättre i år än i fjol.

14) Trelleborgs IF

Kommentar: Tom Prahl gjorde underverk med TFF i fjol. Men i år är TFF inget lag att underskatta så alla kommer väl förberedda. Ska bli intressant att se vad Joakim Sjöhage från Brann och Marcus Pode från Nordsjälland kan göra.

15) Gefle IF

Kommentar: Tror att Gefle kan få det riktigt tungt i år. Vem skall göra målen till exempel? Dessutom försvann ju försvarsklippan Anders Wikström till Elfsborg.

16) BK Häcken

Kommentar: Häcken imponerade inte spelmässigt ens i Superettan i fjol. Nu blir även offensiven och kontringsspelet lidande eftersom snabbe Daniel Larsson skrev på för MFF. Revanschfyllda f.d. IFK-spelaren Mathias Ranégie kan bli en positiv överraskning på topp.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel