Tennisen skakas av misstänkt spelskandal

SPEL

”Vi har stoppat alla utbetalningar”

Här är skandalen som skakar tennisvärlden.

Nikolaij Davydenko misstänks för läggmatch under en ATP-tävling i Polen.

– Vi har stoppat alla utbetalningar, säger spelbolaget Betfairs talesman Mark Davies.

I juli avslöjades det att NBA-domaren Tim Donaghy spelat på matcher som han själv dömde. Nu har även tennisen drabbats av vad som ser ut att vara en spelskandal.

I går stoppade oddsbörsen Betfair alla utbetalningar efter att Nikolaij Davydenko dragit sig ur matchen mot argentinaren Martin Vassallo Arguello.

Stora insatser

Davydenko, som ligger fyra på världsrankingen, vann första set med 6–2, förlorade det andra med 6–2 och låg under med 2–1 i skiljeset. Då avbröts matchen, Davydenko gav upp och skyllde på en fotskada.

Inget konstigt med det, bra spelare har brutit matcher förr. Det underliga uppmärksammades först när oddsbörsen Betfair analyserade de spel som gjorts under matchen.

För det första: de normala insatserna på en match i turneringen ligger kring 20 miljoner. På matchen mellan Davydenko och Arguello omsattes nästan 50 miljoner.

– Men det är ändå inte storleken på insatserna som är det verkligt graverande, det handlar om hur det spelades, säger Mark Davies till BBC.

För det andra: när Davydenko vunnit första set överlägset borde, enligt alla logikens lagar, de flesta insatser ligga på att ryssen skulle vinna matchen.

Så var inte fallet.

”Såg inte normalt ut”

– Insatserna gick åt fel håll, det ser inte alls ut att vara ett normalt spelmönster, säger Mark Davies.

Betfair säger också att man tänker undersöka andra omdiskuterade tennismatcher som spelats den senaste tiden.

Matcher där utgången omgetts av tvivel.

”Väldigt allvarligt”

Spelbolaget har informerat ATP om det inträffade och organisationen har reagerat på anklagelserna om smuts på banorna.

– ATP tar frågor gällande spel på våra matcher väldigt allvarligt. Vi jobbar för att hålla sporten fri från korruption och har stränga regler som justerar just den biten, säger en talesman för ATP till tidningen The Guardian.

Han ville dock inte säga något om den specifika matchen i fråga:

– Det vore olämpligt att kommentera individuella matcher eller en eventuell utredning fram tills dess att processen är klar.

Pelle Johansson