”Löpsedlarna pryddes med skandalrubriker”

avDaniel Söderbäck, Minimedia

Anne-Marie Cronqvist var med om ”lotto-skandalen” i direktsändning 1988

Foto: BÖRJE THURESSON
DE LEDDE PROGRAMMET Zick Zack var en lördagsunderhållning på SVT som leddes av Bengt Bedrup, Pa Neumüller, Monica Dominique och Tommy Engstrand.

Hon var med om att skapa ramaskri i Sverige 1988.

I direktsänd tv inför två miljoner svenskar drogs siffran 29 på Lotto – men den visades aldrig för tv-tittarna.

– Det var löpsedlar och svarta rubriker dagen efter, säger Anne-Marie Cronqvist på Svenska Spel.

Foto: SVENSKA SPEL
Anne-Marie Cronqvist.

Lotto hade sänts på svensk tv tidigare. 1983 hade dragningen visats i programmet Razzel, men blev utkastad av Radionämnden för att man bedömde att dragningen var reklam för dåvarande Tipstjänst, vilket då som nu var förbjudet i Sveriges Television.

”Kameran var på ett annat ställe”

Den 12 november 1988 var det så dags igen – i direktsändning från Cirkus i Stockholm vid premiären av den stora lördagsunderhållningen ZickZack. Den lottodragningen skulle skapa ramaskri hos medierna i Sverige.

– Det var så att boll nummer 29 drogs, men kameran var på ett annat ställe, så tv-tittarna fick aldrig se det. Så när den rätta raden visades i tv blev alla förvånade över att 29 fanns med, säger Anne-Marie Cronqvist.

Trots att det gått över 20 år sedan minns hon det som om det var i går.

”Gjorde inget fel”

– Det var så att maskinen, ”Drakula”, var programmerad att dra tre bollar, ta en paus och sedan dra tre bollar, ta en paus och sedan dra de sista tre. Men elektriciteten var så ojämn på Cirkus, så programmeringen fungerade inte och ”Drakula” drog en boll när den inte skulle. Då var det 29:an, men då var ju inte kameran där så tittarna och spelarna kunde inte se det.

Hur blev reaktionerna?

– Vi gjorde ju inget fel, utan det olyckliga var ju att tittarna inte såg just nummer 29. Men själva raden var helt korrekt. Men jag minns att det var helt svart med fotografer och journalister utanför Cirkus och dagen efter, en söndag, var tidningarnas löpsedlar fyllda med skandalrubriker. En del journalister menade att det var det värsta de sett i direktsänd tv sedan Per Oscarsson klädde av sig hos Hyland.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte att jag kommer förmodligen få sitta i telefon och svara på brev i tre veckor. Men den riktiga folkstormen uteblev faktiskt. Det kan ha varit ett 20-tal kunder som hörde av sig. Det var mest media som skapade stormen.

I dag kan Anne-Marie skratta åt ”missen”.

– Ja, men jag tycker fortfarande att det var klantigt av oss. Vi som var kontrollanter tittade också på dragningen via tv-skärmarna, så vi hade samma bild som tittarna i sofforna. Det misstaget har vi inte gjort om sedan dess. Kontrollanterna bevakar numera själva maskinen och inte en monitorbild av den.