Staten välkomnar utländska spelbolag

avDaniel Söderbäck, Minimedia

SPEL

Kan få anordna spel i Sverige genom att betala licens

Utländska spelbolag kommer få möjlighet att ordna spel i Sverige – genom att betala licens.

Det är ett av förslagen i den statliga spelutredningen som presenteras i december.

Foto: minimedia
De utländska spelbolagen kan få agerara på den svenska marknaden helt fritt, genom att de betalar licens enligt den senaste rapporten från staten. Bilden är från Betssons butik på Götgatan i Stockholm.

Det har länge varit en het fråga för de utländska spelbolagen.

I den statliga utredningen som presenteras i december kommer det föreslås att utländska spelbolag kommer att få anordna spel i Sverige genom att betala licens, det rapporterar Ekot.

Det gäller i första hand spel på olika sporter, till exempel fotboll och ishockey.

Spelutredningen ska lämna sina förslag i december, men redan nu berättar utredaren Jan Nyrén för Ekot om flera förändringar som han kommer att föreslå när det gäller den svenska spelmarknaden.

Ombuden måste ha licens

Spelbolagen kommer inte att få driva casinon eller ställa ut spelautomater, som till exempel Jack Vegas. De spelen anses vara för problematiska och ska vara kvar i ett statligt spelbolag.

Utredaren Jan Nyrén kommer även att föreslå att ombuden måste skaffa licens för att få sälja spel. När det gäller 18-årsgränsen ska den bli striktare och det ska bli straffbart att sälja spel till personer under 18 år.

Kan stämmas

Den svåraste frågan återstår dock – hur villkoren ska se ut för licenserna till utländska bolag. För att staten ska kunna ta bra betalt, fordras troligen att svenskarna hindras att spela hos andra utländska bolag via nätet. Frågan anses för känslig för att Nyrén skulle kunna ge några besked till Ekot.

När det gäller nätpoker och andra interaktiva spel, har utredaren ännu inte bestämt sig för om de ska öppnas för andra bolag.

Bakgrunden till förändringarna är att EU-kommissionen hotar att stämma Sverige inför EG-domstolen för det svenska spelmonopolet.