Adielsson vann Ego Boys Minne

SPEL

Vann storloppet för tredje gången i rad

Rättvik (TT)

Skåningen Erik Adielsson trivs i Dalarna. På lördagen tog han sin tredje raka seger i storloppet Ego Boys Minne på Rättvikstravet. Den här gången med Digger Crown som vann trots galopp i starten.

– Det var mitt eget fel, jag körde för fort i början, sade en självkritisk men glad Erik Adielsson.

De två senaste åren har Erik vunnit med Human Behaviour och Caramba Hall, båda hästarna från pappa Hans stall.

Digger Crown tränas av Stig H Johansson – Adielssons nya arbetsgivare från årsskiftet.

– Jag körde Digger i fjol och då gick han bra. Men i år känns han ännu bättre, berömde Adielsson.

Härlig häst

Det såg inte vidare ljust ut för Digger Crown när han galopperade i starten och tappade flera längder på de övriga. Dessutom fick hemmahoppet – och favoriten – Turbo Sund leda i ett rätt så behagligt tempo. Runt sista kurvan följde Adielsson med i rygg på Jewish Banker, på upploppet var det fortfarande några längder fram till ledaren men segern var klar redan mitt på upploppet.

– Visst har jag respekt för en häst som Turbo Sund, men redan i utgången av sista sväng kändes det som om vi skulle vinna.

– Det är en härlig häst, han är mycket fräsch och glad trots att han blivit nio år.

Digger Crown är en riktig hårding och har nu hunnit med 88 starter och tagit 45 segrar. Han har tävlat framgångsrikt i Italien där han tjänat nästan hälften av sina 13 miljoner kronor.

Ego Boy nationalidol

Ego Boys Minne kördes första gången 1975, året efter hans tragiska död.

Ego Boy har haft enorm betydelse för svensk travsports utveckling. Dalahästen lockade över 20000 åskådare till Elitloppet på Solvalla 1973. Jublet var enormt när Ego Boy, tillsammans med Ingemar Olofsson, besegrade amerikanske storstjärnan Flower Child i skiljeheatet.

Travet hade fått sin första stora idol och sporten, med hjälp av spelobjekten V65 (nu V75), började sin starka utveckling.

Firma Adielsson & Johansson vann även den sista avdelningen på V75 med Celebrity Photo. Segertiden på den kladdiga banan blev starka 1.14,3/2140.

– Celebrity Photo är en underbar häst. Han har bra teknik men jag är nog ännu mer imponerad över hans inställning. Nu kopplade han greppet mitt på upploppet men sedan slog han bara av på takten och segermarginalen blev inte så stor, men jag kan berätta att det inte var tomt i mål, sade Adielsson.

Adielsson och Björn Goop dominerar svensk travsport just nu och tillsammans vann de fyra av de sju V75-avdelningarna. Goops segerhästar var Conrads On Line och Royal Winner och han toppar nu kuskligan på 23 pinnar, två före Adielsson.

Stig Lindmark/TT