”Är naivt att tro på några stordåd”

SPEL

Spelbolagens experter analyserar årets Premier League-säsong inför premiären

Foto: AP

Kan José Mourinho och Chelsea omsätta sitt favoritskap i en titel?
Kan Manchester United lyfta sig efter fiolårsfiaskot?

Sportbladet Spel har tagit tempen på Premier League-säsongen inför helgens premiäromgång tillsammans med spelbolagens experter och åsikterna går minst sagt isär.

– Att van Gaal skulle komma in i United och ställa allt till rätta igen känns naivt att tro, säger Unibets Jonas Nilsson.

– Om Manchester United kan plocka in ytterligare något nyförvärv tror jag de kan klämma in sig bland topp-fyra, säger Expekts Robin Karlsson.

1. Vilket lag är det bästa spelet i premiären?
2. Vilket lag kommer floppa, och vilket lag kan skrälla?
3. Vilket lag vinner ligan, och vilka fyra hamnar topp-4.
4. Vilka tre lag ramlar ur?
5. Vilken manager får sparken först av alla?

■ ■ ■ Jonas Nilsson, Unibet:
1. – Alltid lurigt med premiärer. Samtliga titelkandidater är storfavoriter i sina respektive matcher och någon av dem kommer garanterat tappa poäng, frågan är bara vilken. Förra årets premiär bjöd på en praktsmäll när Arsenal förlorade hemma mot Aston Villa med 3-1. Tveksamt om man går på samma mina i år när Crystal Palace kommer på besök. Nej, jag lurar lite på om inte Newcastle kan sno City på minst två poäng, att man klarar minst oavgjort i hemmapremiären är ingen omöjlighet (2.25), till skillnad från samma möte i premiären förra året då City skåpade ut Newcastle på hemmaplan med 4-0. En favorit som kan rivstarta och som jag tror håller är Liverpool som möter Southampton i premiären på Anfield, tror på ledning redan i paus och vinst med marginal vid slutsignal (1.83 på 1/1 halvtid/fulltid).

2. – Manchester United torde ha allt att vinna den här säsongen, det kan ju inte gå sämre än vad det gjorde förra säsongen, eller? Att van Gaal skulle komma in och ställa allt till rätta igen känns naivt att tro, visst, det är en storklubb och förväntningarna ska vara höga men några stordåd har jag svårt att se redan den här säsongen. Kanske ingen superskräll men Everton gjorde det bra redan förra säsongen och hamnade före både Tottenham och Manchester U, något de mycket väl kan göra i år igen och lite till.

3. – Mourinho kommer inte gå titellös den här säsongen och hans Chelsea är med rätta favoriter till att ta hem ligan i år. En riktigt intressant värvning i Diego Costa samtidigt som förra årets nyförvärv nu borde vara varma i kläderna. Utmanas främst av Manchester C, Liverpool och Arsenal som jag tror blir de fyra topplagen i år, med utropstecken för Everton!

4. – Av nykomlingarna känns Leicester som det starkaste laget, de dominerade Championship förra säsongen vann ligan med nio poängs marginal ner till tvåan Burnley och kommer klara sig kvar i år. Värre blir det för nämnda Burnley som var uträknade redan inför förra säsongen i Championship, steget upp till Premier League är stort och det kommer bara bli för dem att upp och vända (1.57). Även QPR snubblade sig fram till sin PL-plats och kommer åka ur lika snabbt igen (3.00). De båda får sällskap ner i Championship av Crystal Palace (3.50).

5. – Förste tränare att gå kommer kan bli en överraskning. Southampton överraskade många förra året och knep en välförtjänt åttondeplats. En prestation man inte upprepar den här säsongen. Tillsammans med tränare Pochettino lämnade flera tongivande spelare och nye tränaren Ronald Koeman har inte riktigt samma lag att bygga vidare på. Visst finns det utrymme att stärka truppen men om han inte lyckas med det och resultaten inte kommer blir han den som får bära hundhuvudet, Koeman går först (15.00).

■ ■ ■ Robin Karlsson, Expekt:
1. – Ett lag jag är lite orolig för inför säsongen är Jonas Olssons West Bromwich och det skulle inte förvåna mig om de får problem redan i första kampen hemma mot Sunderland. West Brom lyckades bara vinna fyra matcher på The Hawthorns senaste säsongen samtidigt som Sunderland faktiskt tog fler poäng på bortagräs än hemma. X2 till 1.62 eller till och med raka 2:an till fina 3.25 känns därför lite frestande.

2. – Som tidigare nämnt känns West Brom svaga i år, men sätter även ett frågetecken för West Ham. I toppen tvekar jag på att Manchester City kan hålla samma höga nivå, men att de kommer att floppa vågar jag inte säga. Varning för Crystal Palace, Stoke och Newcastle.

3. – Trots vissa fortsatta tveksamheter kring striker-positionen, där det mesta hoppet ställs till nyförvärvet Diego Costa, tror jag att det är Chelseas tur i år (2.80). Deras trupp är väldigt stark och även om detsamma kan sägas om till exempel Man City tror jag på Mourinhos mannar.

Vilka som hamnar topp-4 är ruggigt svårtippat, men förutom de två ovan nämnda tror jag att Liverpools (2.00) talangfulla lag kan ta plats bland de fyra bästa. För fjärde och sista platsen ser jag i nuläget Arsenal (1.50) som starkast, men om Manchester United (1.50) kan plocka in ytterligare något nyförvärv tror jag de kan klämma sig in där. Vilket skulle innebära att Arsenal, för första gången på många år, missar Champions League.

4. – West Brom (3.50) och Burnley (1.60) ryker. Tror också att Leicester (3.25) får se upp samtidigt som Aston Villa (3.75) samt West Ham (6.00) kommer att balansera kring nedflyttningsstrecket.

5. – West Ham beslutar överraskande nog att långbollar inte längre är ett vinnande koncept och ger Big Sam Allardyce sparken en bit in på säsongen. Ungefär samtidigt tappar Aston Villa förtroendet för Paul Lambert och Roy Keane tar över rodret på Villa Park.

■ ■ ■ Henrik Modén, Svenska Spel
1. – Pass.

2. – Fjolårets sensation Southampton har brandskattats hårt och lär bli klart sämre än i fjol. Manchester United megafloppade ju i fjol, men jag tror att de är med och slåss om ligasegern redan i år. Inte minst tack vare att de ”slipper” Europa-spel.

3. – Chelsea vinner, följda av Man C, Man U och Arsenal.

4. – Burnley, Hull och Crystal Palace.

5. – Pass

■ ■ ■ Erik Wännström, Nordicbet
1. – Jag skulle välja att lägga ett resultat- eller förste målskyttspel på Man United–Swansea eftersom att vi erbjuder pengarna tillbaka på dessa typer av spel om United vinner matchen. En bra gardering med tanke på att United vunnit fem av de senaste sju mötena mot Swansea.

2. – Southampton riskerar att floppa med tanke på de spelare som de tappat under sommarfönstret. Lyckas man inte få in spetsspelare under de sista veckorna innan transferfönstret stänger så finns risken att ”The Saints” får slåss för sin överlevnad i Premier League. Ett lag som kan ”skrälla” är Newcastle. Alan Pardew har plockat in ett gäng intressanta spelare i Cabella, De Jong och Janmaat och lyckas man få ihop dessa till att dra åt samma håll så kan det nog bli en riktigt rolig säsong för skatorna.

3. – Chelsea vinner då man har ligans bästa spelartrupp och ligans bästa manager. De tre lag som kommer att knipa de övriga CL-platserna är Arsenal, Man City och Man United som eventuellt kan komma att utmanas av Liverpool.

4. – Crystal Palace, Leicester och Burnley. Det kommer att vara tufft och tight i bottenskiktet där Burnley dock känns som ligans svagaste lag. Övriga lag som säkerligen kommer att vara indragna i bottenstriden är QPR, West Ham och Sunderland där vi dock tror att dessa lag är marginellt starkare än Crystal Palace och Leicester.    

5. – Burnleys Sean Dyche. Bottenlag har traditionellt sett en större benägenhet att byta manager under säsongen om de inte får resultaten med sig och med tanke på att vi spår Burnley att hamna sist i Premier League så känns det därför troligt att han blir förste manager att lämna.

Sportbladet Spel