MILJARDMANNEN

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-17

”Allt har blivit mycket större än jag kunde drömma om”

Anders Ström har varit med om en sagolik resa.

För elva år sedan startade han Unibet som i dag är börsnoterat och omsätter miljardbelopp.

Han har varit ensam vinnare på V75 och är delägare i 125 hästar.

Möt entreprenören, hästägaren och spelaren vars hjärta klappar extra mycket för travsporten.

Året är 1995. Anders Ström är på besök i London. Det är Wimbledon-vecka och han är där för att kolla in tennismatcherna.

Med stor nyfikenhet besöker han olika bookmakers som finns i varje gathörn. I denna stund föds en tanke som ska komma att utvecklas till en miljardindustri.

– Jag tyckte det var läckert att shoppa runt bland olika betfirmor och se vem som hade bästa oddsen. Det fanns så många olika saker att spela på och man kunde välja själv var man ville lira. Internet hade precis börjat slå igenom och jag tänkte att det här borde kunna funka på nätet, säger Anders Ström.

Vi möter den framgångsrike entreprenören ute på Arlanda.

Anders Ström är på väg till London efter att ha firat jul med släkten hemma i Sala.

– Numera är London hemma för mig. Jag bor där tillsammans med min flickvän men är ofta i Sverige för olika projekt. Unibet har ju ett av sina kontor i London med rätt många anställda, även om de flesta sitter på Malta.

När han var tio år gammal följde han med sin pappa och hans vänner på trav. Anders fattade snabbt tycke för både sporten och fascinerades av spelet. På den tiden hade han dock nästan inga pengar att spela för. Men det löste Anders på ett speciellt sätt.

– När jag var tio–elva år fick jag min första dator. Som tonåring, efter att ha lärt mig programmering, konstruerade jag ett eget dataprogram där jag matade in alla sifferuppgifter om hästarna. På så vis gjorde jag en ranking till den aktuella spelomgången. Den kallade jag för Datarankingen som gick bra ett tag.

– Kunde jag bara ta mig till Solvalla så sålde jag Data-rankingen till bland andra ”Tompa” Öhman, numera känd som Ögat i travkretsar. Då fick jag ihop lite pengar som jag kunde spela för. ”Tompa” ledsnade dock ganska snart på min datarank och då insåg jag att man inte kan basera spel på bara siffror utan måste väga in sportsliga prestationer också.

Studierna förde honom till Karlstad där han läste matematik, statistik och ekonomi på högskolan. I samband medKarlstad-perioden startade han Travtjänst. Företaget sålde tips via telefonlinjer och fax och det var en lukrativ tjänst.

– Det var i samma veva som 071-numren kom och det funkade bra. Speciellt sedan vi började samarbeta med TV4:s text-tv.

Om vi nu hoppar fram till 1996 så gjorde han själv slag i saken.

– 1997 sålde jag Travtjänst och samtidigt gick mitt eget spel väldigt bra. Jag bestämde mig då för att satsa hela mitt kapital för att förverkliga den dröm jag haft en tid. Med den grundplåten i bagaget startade jag Unibet.

Anders Ström drog till London och hyrde in sig på ett lågbudgethotell. Där satt han i den lilla enrummaren och började sakta men säkert att jobba igång projektet.

– Det var otroligt mycket jobb med olika saker innan vi kunde dra i gång. Jag reste runt i olika länder och kollade upp licenser, lagar och regler. Under uppstartstiden bodde jag även i Belgien och på Malta. Jag hade bland annat en kåk i Bryssel.

Sommaren 1998 var det äntligen dags att sjösätta spelbolaget. Då gick startskottet för Unibet.

– Vi började med spel på telefon och hade en internetsajt som visade oddsen. Folk fick ringa in sina spel samtidigt som jag uppdaterade oddsen.

– 1999 lanserade vi att man kunde betala via internet. Då blev utvecklingen helt enorm och det tog fart på allvar. Vi lanserade Unibet i tolv länder.

Sedan rullade åren på för Unibet. Anders Ströms livsverk växte sig bara större och starkare. År 2004 introducerades bolaget på Stockholmsbörsen, och bolaget värderades initialt till 800 miljoner kronor.

Börsintroduktionen skedde för övrigt samma vecka som Anders Ström blev ensam vinnare på V75.

Unibet har i dag 400 anställda och målet för 2010 är att omsätta över två miljarder kronor. På Stockholmsbörsen är bolaget värderat till över tre miljarder kronor – trots finanskrisen.

– Jag sitter i styrelsen som vice ordförande. Sedan Petter Nylander kom in 2005 så jobbar jag bara två dagar i veckan med Unibet. Jag jobbar strategiskt med olika affärsutvecklingsprojekt och fungerar som bollplank. Bolaget fungerar alldeles utmärkt och det är ingen som behöver rapportera något till mig. Jag finns bara till hands helt enkelt.

– Förutom Unibet driver jag även ett eget investmentbolag. Jag försöker att stötta dem som vill göra samma typ av resa som jag har gjort. Det handlar alltså om att starta olika typer av företag. Det absolut roligaste med att driva företag är att bygga upp dem från grunden. Det är till och med roligare än att spela.

Anders Ström är inte bara en skicklig entreprenör. Innan han gav sig in i den stora affärsvärlden var det spelet som gällde.

Genom åren har Ström visat sig vara en skicklig spelare och han har vunnit flera miljonvinster på trav. Den mest uppmärksammade var på Solvalla under Elitloppslördagen 2004. Tillsammans med några kompisar blev han ensam vinnare med sju rätt på V75. Den totala vinsten blev 32 miljoner kronor.

– Det var en helt sjuk känsla. Jag var helt färdig efter den dagen och vi gick ut på något helt vanligt ställe och käkade efteråt. Sedan åkte jag hem till lägenheten som jag lånade av en kompis. Jag följde inte med ut på krogen och festade utan tänkte att den här dagen ska jag inte festa bort. Jag ville komma ihåg allt och åkte hem och tog en whisky i lugn och ro. Sedan började jag läsa på inför söndagen.

Den vinnande kupongen kom till på ett speciellt sätt. Från början hade kompisen Marcus Lindgren gjort ett större system. Men Ström var inte helt nöjd med det utan ville göra en extra lapp.

– Jag ville så gärna spika Max Flukt efter värmningen och skrev därför ett eget system. Jag tog fyra hästar i första loppet och sedan täckte jag de övriga med väldigt många hästar. Vi kallar det för en ”Babian”, det vill säga en spik, ett kortlopp och sedan nästan alla i resten. Inget Jokersystem utan bara en kupong rakt av.

– Det här systemet kostade 80 000 kronor och på den tiden spelade vi oerhört professionellt. Jag hade 50 procent, Marcus 30 procent och sedan sålde vi resten av andelarna vid bordet.

Men den jättelika vinsten var ingen tillfällighet för Anders Ström. Tillsammans med Marcus Lindgren spelade han på en hög nivå och lade ner mycket tid och energi kring spelet.

– Vi drev spelandet rent professionellt för att få en bra avkastning. Det gick också väldigt bra under några år.

Bland många högvinster kan nämnas att han var ensam vinnare på V5 på Lindesberg, och att han 2006 drog in en ny jättevinst på V75.

– Då vann jag elva miljoner på V75. Omgången kördes på Mantorp och jag hade åter gjort lite tvärtemot alla experter och spikat Suzanne i det första loppet.

– Förutom V75 spelade vi hårt på Dagens Dubbel. Jag hade tagit fram ett matematiskt system och Marcus förvaltade det väl genom att spela oerhört skickligt. Ett år satte han en bra DD-vinst nästan alla veckor vi spelade.

Numera har spelet inte alls lika stor prioritet. Anders Ström och Marcus Lindgren slutade spela på den nivån tillsammans för några år sedan.

– Jag är inte lika motiverad längre. Tidigare var det bara spel, spel, spel – men nu kommer det i andra hand. Det är betydligt roligare att följa våra egna hästar som tävlar i stället.

Hur ofta går du på trav nu?

– Jag hinner inte med så mycket som jag vill. Under de värsta spelåren var jag på trav minst 200 dagar varje år. Jag följer det svenska travet väl och ser loppen via Dantoto som jag har på kontoret i London. Sedan besöker jag stora tävlingar som Elitloppet, Kriteriet, Sprintermästaren, Åby Stora Pris, med flera.

– På senare år har jag börjat älska franskt trav och tidigare besökte jag ofta Vincennes i Paris. Jag tog då tåget från London och var där på några timmar.

Just Frankrike har spelat stor roll i Anders Ströms hästägaresatsning. Efter V75-vinsten 2004 beslutade han sig för att satsa stenhårt på den biten. De senaste åren har han byggt upp ett stort imperium. Tillsammans med Marcus Lindgren bildade han företaget Courant, som i dag äger cirka 125 hästar. Därmed är Anders Ström en av Sveriges största hästägare.

– Vi ville göra den här satsningen för att vi älskar hästar och vill försöka förändra travsporten.

Tidigare hade jag bara ägt några enstaka hästar men nu ville jag satsa helhjärtat.

– Vi fick en kanonstart rent ekonomiskt när vi köpte Gigant Neo som vann Prix d’Amerique och var tvåa i Prix de France. Det var en otroligt bra början.

Numera är Gigant Neo avelshingst och just avelsbiten är något som Courant satsar mycket på. Förutom Gigant Neo finns Olimede och Gift Kronos som avelshingstar. Dessutom finns 29 högklassiga fölston i botten för att kunna bygga för framtiden. Antalet tvååringar uppgår till 38 stycken och det totala hästantalet alltså cirka 125. En av fjolårets höjdpunkter var när Insect Face kom tvåa i Kriteriet.

– Vi har en klar målsättning och strategi för Courant. Från och med år 2011 ska bolaget finansiera sig själv. Klarar vi inte det har vi heller inte lyckats med målsättningen.

– Trav är också ett lagarbete och Courant ska bygga det bästa laget. Alla pusselbitar är lika viktiga och det handlar mycket om teamwork. Precis som inom fotboll, hockey eller andra sporter. Berndt

”Bil-Berndt” Arvidsson sa en gång till mig att man ska skratta och ha roligt på jobbet. Det ska vara kul att arbeta tillsammans och det är något jag har tänkt mycket på.

Anders Ström nämner också sju stora lopp som de har som målsättning att vinna.

– Elitloppet, Derbyt, Kriteriet, Sprintermästaren, Prix d’Amerique, Hambletonian och Criterium för treåringar i Frankrike. De loppen vill vi vara med i och vinna.

Själv håller han koll och ansvarar för inköp av hästar från just USA och Frankrike. Marcus Lindgren har hand om verksamheten i Sverige.

– Franskt trav är helt fantastiskt. Allmänheten har en helt annan och mer positiv syn på hästsporten och den har en betydligt högre status än i andra länder. Prispengarna är också fem till åtta gånger högre än exempelvis i Sverige. Där har man betydligt större chanser att gå plus på en hästaffär.

Utländska spelbolag har annars figurerat flitigt i pressen om att de inte är tillåtna i Sverige. Inte efter att den nya spelutredningen presenterades i december. Den säger att inget annat bolag än ATG får bedriva spel på hästar i landet från och med 2011.

– Spelutredningen var ett beställningsjobb av staten. Det är ett rent hyckleri och nu har man köpt sig en tidsfrist på två år. Jag fattar inte varför ATG ska ha ensamrätt till spel på hästar. Det ska självklart vara precis som i andra länder.

– Jag brukar säga att vi ska ha en motorväg för spel på hästar där travsporten är organisatör och vilka spelbolag som helst kan vara ombud. Sedan kan kunden välja själv var man vill lämna in sina spel.

– Vi måste förändra strukturen. Det ska vara en öppen och fri etablering. Det är det enda som kan driva sporten framåt. Travsporten har varit jäkligt bra skött fram till någon gång på 90-talet. Sedan har man inte riktigt hängt med. Man har glömt bort internet och inte tagit reda på vad spelarna vill ha.

Men det här med att ni inte vill betala tillbaka något till travsporten?

– Det är bara skitsnack. Någon, om JAG, har drivit frågan att spelbolag ska kunna bidra med prispengar! Så sent som i november erbjöd vi Solvalla fem miljoner kronor till ett nytt lopp. Det skulle köras som en serie med försök på olika banor och final på Solvalla. Men de tackade nej.

– Vi har även erbjudit dem liknande koncept tidigare och varit i kontakt med STC men de vill inte ha något möte. Man kan ju undra varför man tackar nej till pengar. Och ännu mer, varför man inte ens kan ta en diskussion!

Man kan lugnt konstatera att det har hänt en hel del under resans gång för Anders Ström. Från studentrummet i Karlstad till London och Unibet och därefter en enorm satsning på travsporten.

– Framförallt är jag väldigt stolt. Det är exempelvis något extra att se en så stor fotbolls-spelare som David Villa i Valencia spela i en Unibet-tröja. Det har varit en jäkla kul resa, från noll till 400 personer. Allt har blivit mycket större än jag kunde drömma om. Och det har varit mycket mer arbete än jag kunde ana.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.