Spel

Wikegård: ”Tveksam till om HV 71 har hungern”

SPEL

Expekts hockeyexpert tippar hela slutspelet – så slutar kvällens semifinaler

Spelbolaget Expekts tipsexpert Niklas Wikegård vet hur det är att vara i ett slutspel.

Han var det med Djurgården åren 2000 till 2005.

Under hela SM-slutspelet kommer han att tippa match för match.

I dag: Så slutar match nummer ett i semifinalserierna.

Niklas Wikegård.
Niklas Wikegård.

SKELLEFTEÅ–HV 71

Wikegårds tips: 1.

Oddsen: 2.40-4.20-2.40.

Wikegårds kommentar: Skellefteå är i semifinal för andra året i rad och utmanar seriesegrande HV 71 på allvar. Jag tycker fortfarande att Saik måste spela lite mer slutspelshockey, helt enkelt spela enklare när de är under press och till exempel ta en icing när situationen kräver det.

Några viktiga nycklar för att ta sig vidare till SM-final är att Hadelöv spikar igen kassen, han har varit helt okej hittills i slutspelet, men nu måste han vara bättre än Liv. Andra nycklar är snabba spelvändningar och power play men framförallt måste alla Skellefteåspelare vilja spela den här semifinalsserien, de måste älska allvaret och ingen får vika ner sig mentalt – en tuff utmaning för orutinerade Saik.

Den här upplagan av HV 71 har, till skillnad från Skellefteå, stor rutin av semifinalspel och har en mycket stark offensiv. Lagets förstafemma är naturligtvis ett av deras starkaste vapen och det är mycket viktigt att Johan Davidsson kliver fram och driver på det här gänget så hårt det bara går. Power play kommer, som alltid i slutspelssammanhang, bli mycket viktigt och dessutom måste några av killarna som sett bleka ut i kvartsfinalsserien kliva fram. Voutilainen såg betydligt hetare ut i våras, Beech var bättre i fjol och det verkar som att Melin mentalt redan är i KHL. De här killarna måste upp några snäpp om det här ska gå vägen för HV 71.

Jag är också lite tveksam till hungern i det här laget, betyder SM-final verkligen allt för alla i Jönköpingslaget? HV har dominerat i svensk hockey under några år nu, men jag hävdar att årets upplaga av HV ser mindre starkt ut än de senaste årens upplagor.  

Jag tror att Skellefteå vinner den här kvartsfinalsserien med 4–2 i matcher och inleder med en seger på hemmaplan i kväll. De kommer med självförtroende upp till öronen efter tisdagens seger mot Färjestad och är otroligt tunga att möta uppe i Skellefteå. I mina ögon är Saik laget med spelarna som nu kommer kliva fram som de mest ambitiösa, de bäst tränade, de hungrigaste och de som är beredda att pantsätta en kroppsdel för att ta sig till SM-final.

LINKÖPING–DJURGÅRDEN

Wikegårds tips: 2.

Oddsen: 1.85-4.25-3.40.

Wikegårds kommentar: Linköpings viktigaste nyckel till framgång i den här semifinalserien är att stjärnorna kliver fram – igen, precis som de gjorde i de sista matcherna mot Frölunda. Hlavac måste fortsätta göra avgörande mål, Hlinka måste leverera som i tisdags, ”Mange” Johansson måste fortsätta att leverera som han alltid gör, Mårtensson måste slå de avgörande passningarna och ”Musse” Håkanson måste vara oerhört tung att möta.

Linköping måste också se till att spendera så lite tid som möjligt i egen zon. Djurgården är jobbiga att möta i försvarszon där de bara trummar på och förr eller senare får med sig en utvisning. Dessutom hoppas jag att Lener utmanar Hardy i coachduellen. Linköping måste sätta press på Djurgården så att Stockholmarna inte får spela sitt spel, utan Hardy tvingas ändra om i laget och ta till plan B, om det nu finns en sådan i Djurgården?

För Djurgården gäller det att tugga på och vara precis så jobbiga att möta som de varit tidigare i vinter, även om det kostar. Djurgårdens spel tar mycket energi av motståndarna men det kostar också mycket energi hos det egna laget och det gäller för Djurgården att orka köra på. Förutom Wesslau och förstakedjan, som naturligtvis är grymt viktiga för Djurgården, så tror jag att mycket hänger på att backarna levererar. Spelare som Printz, Eklund och Timmy Pettersson måste stå upp och få stopp på LHC:s stjärnforwards.  

Totalt sett tror jag på Djurgården och att de tar sig till final efter sju tuffa och tajta möten. Det känns som att Linköping kan bli för bekväma i sitt spel emellanåt och lira lite väl snygg hockey i lägre tempo, vilket jag tror kommer straffa sig mot Djurgårdens moderna, tuffa och tempostarka spel.

Kvällens match tror jag att Djurgården vinner tack vare att en viss mättnad omedvetet har smugit sig på Linköping efter tre raka segrar. Frölunda vann i Linköping och det tror jag att Djurgården kan göra också.

Alla odds är från Expekt.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Långenlistan | Sportbladet Spel | Sportbladet | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel