”Kanske kommer stödja IFK Norrköping”

avSara Lodin

SPEL

Rekordvinnaren förblir anonym: ”Han är oerhört glad, men chockad”

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Johan Wänéus driver butiken och stamkunden Ferid Kopkin tror sig veta vem vinnaren är. Ikbal Isa spelar på lotto för första gången. ”Jag hörde om vinsten och man måste ju testa, för skojs skull”, säger hon.

Han tog hem rekordvinsten på 237 miljoner.

Nu vill mannen satsa delar av pengarna på fotboll.

– Det var lite lurigt, han sa att han kanske skulle gå in och stötta IFK Norrköping, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska spel till Aftonbladet.

Det var i lördags kväll vinsten på 237 miljoner kronor avslöjades – men först i tisdags kunde en vinnare tillkännages. Det visade sig vara en man i 50-årsåldern bosatt i Norrköping. Mannen, som hade varit ute på resa, kollade sin Lotto-rad i tidningen när han kommit hem och upptäckte att han vunnit ofattbara 237 miljoner – den största spelvinsten i svensk historia.

– Han är oerhört glad, men chockad. Han säger att det är fantastiskt roligt men att det inte går att landa i. Han har ju blivit ekonomisk oberoende och förstår inte riktigt hur mycket pengar det är. Många som vinner såhär mycket pengar har svårt att greppa hur mycket det är, säger Pierre Jonsson.

”Måste få landa”

På Svenska spel har man tidigare varit förtegna om vem mannen varit, eftersom han själv sagt till dem att han måste få smälta vinsten.

– Han ville inte berätta mer utförligt om sin familj, men det finns en familj i bilden, säger Pierre Jonsson.

I första hand planerar mannen att dela med sig av pengarna till sin familj och till nära och kära. Dessutom tänker han skänka pengar till välgörenhet. Enligt Pierre Jonsson är mannen väldigt fotbollsintresserad och har tankar på att lägga en del av pengarna på en fotbollsresa.

– VM i Brasilien lockar ju honom så klart. Och eftersom att han håller på IFK Norrköping tänkte han köpa bättre platsbiljetter framöver. Han sa också, lite finurligt, att han kanske kommer stödja klubben litegrann, säger han.

Mannen köpte sin vinnande Lotto-rad på Skarphagens spel och tobak i Norrköping, där det varit bråda dagar sedan storvinsten avslöjades.

Satsade 100 kronor

Mannen, som inte ska ha varit någon stamkund i butiken eller någon regelbunden spelare, satsade 100 kronor och fick sju rätt på Lotto och två rätt på Joker och vann närmare bestämt 237 697 528 kronor. Johan Wänéus, som driver butiken, säger sig inte ha någon teori om vem vinnaren kan vara.

– Nej, jag funderar inte på det så. Det går ju många rykten på stan men lyssnar man på dem är det ju hundra olika personer, säger han.

I dag firades rekordvinsten i butiken när Svenska spel räckte över en pokal och ett diplom till butiksägarna och bjöd på tårta till kunderna. Johan Wänéus berättar att det varit fullt upp i butiken efter att rekordvinsten blivit känd.

– Det var fullt drag hela tiden sedan vi fick veta det i lördags vid åtta-tiden. Jag tror jag kom hem vid ett på natten och var tillbaka nio på morgonen igen. Nu vet ju folk vilken butik det här är, eftersom det är "turbutiken" får vi förhoppningsvis lite fler kunder.

Den tidigare högsta vinsten i Sverige var på 214 miljoner, en vinst som 2010 gick till en familj i Helsingborg.