Jonsson är på gång igen

SPEL

Åbytravet i kväll

Anders I Jonsson har alltid haft någon häst som har dugit på V75.

För några år sedan fick han operera hjärtat och verksamheten stoppades upp rejält.

Nu är han kraftigt på gång och treåriga Go Juantorena kan kan vara den som gör att han hamnar i rampljuset igen.

Anders I Jonsson är i travkretsar känd under smeknamnet ”Katten”. Något som har hängt med under hela karrären.

– När jag började springa i stallarna som ung höll jag också på med utställnings­katter. Roger Grundin fick nys om det och sedan var det kört, berättar Anders för Sportbladet.

En annan historia är när han efter lumpen skulle sluta med hästarna på heltid och jobba på pappas åkeri med 120 anställda.

– Vi hade stämpelklocka men farsan såg ju att det blev mindre och mindre timmar i verkstaden och mer och mer tid i stallet. När jag var nere i tjugo timmar i veckan tyckte han att det var dags att välja. Det blev hästarna.

Nära vinna Stochampionatet

Genom åren har det blivit en del framgångar på V65 och V75 med hästar som Rosalinds Ax, Honey Boy och högkapabla Pershing Zefyr. Anders I Jonsson är nog också den mest moraliska vinnaren av stochampionatet någonsin.

– Jag körde Sally Brodda som hade imponerat stort i sitt uttagningslopp. I finalen fick vi andra utvändigt och in i slutsvängen hade jag allt att köra med när jag attackerade i tredjespår. Kort senare bröt hon ut och galopperade. Sedan avslutade hon mycket vasst till andraplatsen. Vi hade helt klart vunnit annars och det var otroligt tungt trots att vi fick 300?000 för andrapriset vilket var mycket på den tiden.

Anders har en egen gård på köravstånd från Axevalla.

– Vi har varit här i nio år och utvecklat gården eftersom. Här finns allt man kan önska sig både vad det gäller träningsmöjligheter och utevistelse för hästarna.

– Jag har mina hästar ute minst 12–14 timmar per dygn och i övrigt är träningen anpassad efter varje individ. Det som är bra i en mindre rörelse som jag har är att man kan lägga mycket tid på varje häst och varje träningspass tar upp emot två timmar.

Tror mycket på Go Juantorena

I kväll selar han ut talangfulla 7 Go Juantorena i V5-2.

– Han var inte helt till sin fördel senast trots att han vann. Nu har jag ändrat balansen lite och det har fallit väl ut i träningen. Vi fick ett spår lite väl långt ut på vingen här men jag är inte så orolig. Jag provade honom bakom bilen på Axevalla förra onsdagen och han öppnade i 1.10-tempo. De får vara väldigt snabba om det ska kunna svara honom från start. Go Juantorena är en mycket fin häst som lägger mycket mark under sig. Vi har stora förhoppningar på honom, avslutar Anders.Lars Ågren

System och kommentarer

Lars Ågren