SPELETS BAKSIDA

SPEL

Föreståndare på Kolmårdens behandlingshem: Det måste införas restriktioner, spelmarknaden är rena vilda västern

Foto: malin arnesson

Spelmissbruket kryper allt längre ner i åldrarna och skulderna ökar.

Det beror bland annat på Jack Vegas-maskinerna, tillgängligheten och reklamen, anser Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem för spelberoende.

– Det måste införas restriktioner, spelmarknaden i dag är rena rama vilda västern, säger han.

Samtidigt som det under 2008 såldes flera rekordvinster fick många människor stora ekonomiska problem på grund av jakten efter snabba pengar. Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem för spelberoende ser flera trender.

– Snittåldern på dem vi behandlar är 20 år men blir allt lägre. Nyss ringde en mamma till en 17-åring och berättade att sonen hade använt föräldrarnas Visakort utan lov och spelat bort stora summor. En annan tydlig trend är att syskon har börjat höra av sig och larma. Tidigare var det bara oroliga föräldrar som ringde hit, säger han.

Enbart spelberoende

Kolmårdens behandlingshem startades 1989 för behandling av alkoholister. Men sedan 1996 är verksamheten enbart inriktad på spelberoende.

Genom åren har Roger Thörn sett det ena tragiska fallet efter det andra.

– Värst var en 22-årig kille som hade 5,2 miljoner kronor i skulder. Han hade spelat på kasino och lurat allt och alla. Till slut kom verkligheten ikapp honom och han dömdes till fängelse.

Annars tycker Roger Thörn att fängelse inte är den rätta påföljden för många som för att få pengar till spel har begått olagliga handlingar.

Personer som till exempel förskingrat pengar på jobbet och använt till spel borde i stället få vård.

– De finns de som lurat sin -arbetsgivare på fyra-fem miljoner men som i övrigt inte ens har en p-bot. De är i mina ögon inte kriminella utan borde dömas till vård. Fängelse hjälper inte dem utan kan i stället förvärra situationen. Du ska bara veta hur mycket det spelas på svenska fängelser, säger Roger Thörn.

Finns mer att göra

Vad är orsaken till att fler och fler blir beroende av spel?

– Tillgängligheten, Jack Vegas-maskinerna och reklamen, som finns överallt i samhället. Till och med i brevlådan kommer det lotter. Reklamen måste minskas. Och nu finns det så många aktörer på spelmarknaden. Betsson har ju startat en spelbutik i Stockholm och det verkar inte gå att stänga den. Spelmarknaden är rena rama vilda västern och det måste införas restriktioner.

Tycker du att Svenska Spel tar sitt ansvar?

– Jag måste säga att de har gjort väldigt mycket de senaste tre åren. De jobbar med att man ska spela lagom och har bra upplysningar. Men de skulle kunna göra ännu mer. Det borde finnas öronmärkta pengar för dem som blir spelberoende. I dag ligger ansvarsbiten på kommunerna och det tycker jag är fel. Det borde staten och Svenska Spel stå för, säger Roger Thörn.