Christer Nylander gör comeback

SPEL

Fyra år efter den svåra olyckan sitter han i sulkyn igen

För drygt fyra år sedan skadades han allvarligt i en olycka.

På fredag gör Christer Nylander, 59, comeback i tävlingssulkyn.

- Jag vill känna mig för litegrann. Efter det ska jag besluta om jag ska fortsätta som travtränare, säger Nylander.

Det var den 23 maj för fyra år sedan på Bergsåker som olyckan var framme. Christer Nylander skadade sig svårt i ett travlopp och låg länge medvetslös. Rehabiliteringen har därefter varit lång och mödosam.

- Jag blir ständigt påmind om olyckan men har lärt mig leva med smärtorna. Men nu har jag tränat så mycket att jag bedömer mig som körklar, säger Christer Nylander.

Två lopp i Lycksele

På fredag kör han sina första lopp sedan olyckshändelsen. Han sitter upp bakom de egentränade hästarna Tinkano och Sagezza i Lycksele.

- Jag har kört häst i 40 år och ska jag fortsätta som travtränare vill jag ibland kunna köra ett lopp själv. Därför ska jag nu prova och se hur det känns.

- Men jag har tvekat länge och det kanske blir så att jag inte törs köra när det väl kommer till kritan. Man hajar ju till så fort det blir en olyckshändelse i loppen numera. Jag hoppas dock att det ska gå bra även om jag inte är samma människa som innan olyckan.

Ska dra ner verksamheten

Christer Nylander är alltså långt ifrån återställd efter olyckstillbudet. Han fick flera benbrott och svåra krosskador i ibland annat axeln, samt alla revbenen brutna. Dessutom fick Christer skador på både njurarna och levern. Han hade i början även stora problem med minnet efter incidenten.

- Det finns väl ingen som haft så mycket läkarundersökningar som jag. Men läkarna anser nu att jag är färdigbehandlad och återställd så gott det går.

- Jag har ägnat hela mitt liv åt det här och då vill jag att det ska vara mitt eget beslut om jag ska dra ner eller sluta helt. Därför ska jag ta ställning efter loppen på fredag hur jag ska göra framöver. Klart är i alla fall att jag ska skära ner kraftigt. Men det kan också bli så att jag slutar helt som tränare, säger Nylander som har 40-talet hästar i träning.

Medlem i tusenklubben

Bergsåkerstränaren har kört över 25.000 lopp i karriären och tagit över 1.000 segrar. På fredag är det alltså dags igen - första loppen på drygt fyra år.

- Men kalla det inte comeback på allvar. Jag vill som sagt känna mig för och jag kommer inte att börja köra i någon större utsträckning även om det känns bra.

Kanal 75