Moderater vill sälja Svenska Spel

SPEL

Finansministern och styrelsen kördes över av moderatstämman

Moderatstämman körde över partistyrelsen och finansminister Anders Borg om det svenska spelmonopolet.

Statliga Svenska Spel står nu på moderaternas säljlista.

Det hjälpte inte att finansminister Anders Borg vädjade till ombuden att ta ansvar och hantera spelfrågan seriöst. De ställde sig ändå bakom en motion om att staten ska sälja Svenska Spel och avveckla sin roll som aktör på spelmarknaden. I stället ska statens reglerande roll stärkas och ett licenssystem införas.

– Jag tycker att vi ska säga hej då till ett svenskt hyckleri som vi inte är stolta över, sade riksdagsledamoten Tomas Tobé, som med sin motion vill ge de moderata ministrarna en tydlig kompass i spelpolitiken.

Inte ny linje

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade efter beslutet att det inte handlar om någon ny linje för moderaterna, även om partistyrelsen förespråkade en långsammare hantering av frågan.

– Här finns en tydlig signal till oss om att partiet verkligen vill att det ska ske någonting, att tunga monopolister inte ska få fortsätta, sade han.

– Vi säger egentligen det vi alltid har sagt. Vi misstror monopol och vi vill se en avreglering och omreglering. Jag tror ingen menar att det ska vara ett regellöst tillstånd.

Svenska Spel finns inte med på den säljlista på sex statliga bolag som allianspartierna kommit överens om att sälja under mandatperioden.

– Det får nog anses gälla. Däremot ingår Svenska Spel som ett av de övriga bolag vi håller på att gå igenom, sade Reinfeldt.

Burop

Anders Borg hänvisade i debatten till den pågående utredningen om spelmarknaden som ska vara klar i december 2008. Den innebär att man går mot ett licensförfarande, ett avskaffande av spelmonopolet och en omreglering av spelmarknaden, men under ordnade former, betonade Borg. Därför vill han, liksom partiledningen, invänta utredningens förslag.

– Det är inte några små frågor det här. Det är idrottsrörelsens finansiering, det är intäkter för staten som motsvarar värnskatten, sade Borg.

– Fall inte för den enkla nyliberala retoriken, sade han och möttes av burop.

TT