"Conny ingen charmig typ"

SPEL

Sportbladets expertpanel tycker till om Elitloppet

Lutfi Kolgjini Travkusk & krönikör i Sportbladet

Hur står sig Hot Shot Knick i den internationella konkurrensen?

Jag har sett allihop. Hot Shot Knick har utvecklats enormt, men mot de franska hästar som kommer i år tror jag inte att han har en chans. Jag de Bellouet, Mara Bourbon, Kool du Caux och Jardy är klassen bättre.

Är du nöjd med startfältet i årets Elitlopp? Saknas någon?

Ett par, tre hästar borde inte vara med. Order By Fax

skulle definitivt vara med, liksom Super Light som till slut fick telefonröstas in av det svenska folket. Victory Tilly tycker jag däremot att man kunde ha ställt åt sidan det här året. I stort sett är jag ändå nöjd, bara att Jag de Bellouet är med gör egentligen så att det känns som att ingen saknas. Loppet håller så hög klass som det någonsin har gjort innan.

Vilken häst blir den nya svenske stjärnan efter Gidde Palema?

Conny Nobell. Det är en relativt ung häst som har fantastisk kapacitet och inställning till sitt jobb. Björn Goop är en offensiv kusk och de här båda passar ihop. Efter att Conny Nobell har dominerat som tre- och fyraåring är han nu uppe i den stora eliten, men det här första året kommer Conny och Björn mest vara med för att se och lära.

Challe Berglund Travexpert i Sportbladet

Hur står sig Hot Shot Knick i den internationella konkurrensen?

Hot Shot Knick står sig bra i den internationella konkurrensen, framförallt på kort distans. Han tillhör inte den yttersta eliten men han har kapaciteten att vinna internationella storlopp när läget och motståndet är det rätta. Han ju faktiskt redan bevisat det.

Är du nöjd med startfältet i årets Elitlopp? Saknas någon?

Att “Jaggen” kom höjde kvaliteten på årets startfält väldigt mycket vilket gör att det kan bli den där ”magiska” känslan. Visst saknas det hästar. Det heter ju Solvallas Internationella Elitlopp men det är lite väl mycket nationellt i år. Det finns till exempel flera amerikanska hästar som skulle varit roliga att se i årets startfält. En stor del av magin med Elitloppshelgen handlar om att det dyker upp ett gäng utländska hästar och kuskar. Det händer alltid en massa oväntade saker då, minns Cesena Ås förra året eller när holländska Action Skoatter var med som hare.

Vilken häst blir den nya svenske stjärnan efter Gidde Palema?

Tyvärr har väl våra svenskfödda unghäststjärnor svårt att ta klivet upp i världseliten. Det är inte lätt at ta steget upp från toppfyraåring till världseliten, det kan ta ett eller ett par år för att växa in i klassen, ta Hot Shot Knick som ett exempel. Själklart kan man inte blunda för en sån som Max Flukt, om han nu får vara hel. Jag tror till exempel inte att Conny Nobell blir den som tar över Giddes roll. Om jag får ta en icke svenskfödd men svensktränad häst så blir det Citation som jag gillar. Han klarar dessutom olika distanser. Alla skrek upp honom efter V75-segern för att sedan döma ut honom totalt efter senaste starten. Det svänger snabbt i toppen.

Eddie Ekman Travexpert i Sportbladet

Hur står sig Hot Shot Knick i den internationella konkurrensen?

Hot Shot Knick har haft en snabb och otrolig utveckling i nya regin, åtta år gammal. Men det kanske ändå inte var så konstigt när den här i grunden bra hästen kom i händerna på trollkarlen Kari Lädhekorpi som sprutar ut förvandlingsnummer ur stallarna. Känslan har ändå varit att det är lite för bra, men bevisligen gör han topptider och duger i hårdaste gängen. Han verkar vara effektivast över kort distans för även om han var godkänd i Oslo imponerade han inte, i varje fall inte på mig. Men det är som sagt bara att läsa innantill i programraden för att få starka fakta, men i Elitloppet har jag ändå svårt att se honom som en vinnare.

Är du nöjd med startfältet i årets Elitlopp? Saknas någon?

Två starka försök, trots allt. För visst bjöds det lite för tidigt och generöst till höger och vänster. Några som inte skulle ha platsat i loppen och andra betydligt starkare kort som hamnade utanför. Det är klart man gärna sett Spring Ray och kanske också Order By Fax med i fältet. Men när kretsen kring Jag de Bellouet efter mycket tvekan tackade ja till inbjudan är förstås det här årets Elitloppet räddat. ”Kannibalen” har visat att han är världens vassaste travare, när han fungerar. Lång resa, nya förhållande och innerspår för superstjärnan som blir spännande att se hur han klarar.

Vilken häst blir den nya svenske stjärnan efter Gidde Palema?

Conny Nobell har rensat rent i årgångsloppen och är en av de bästa unghästarna vi skådat, sett i prestationer. Han är lite av en ettrig terrier i loppen som bara borrar ner sig och kutar på, vilka positioner han än bjuds på. Ingen mäktig och charmig typ alltså och även om ofta steget upp till yppersta eliten brukar vara långt så tyder det mesta på att Gooparna kan slipa och vässa till honom ytterligare. För hästen har ändå en rätt och stenhård inställning. Sen är jag förstås svag för Giant Diablo, som har det som Conny saknar, och tvärtom. Om ni förstår vad jag menar...