”Han avgör med två minuter kvar att spela”

SPEL

SPELENKÄT: De blir hjältar mot Tjeckien, så ska vi stoppa Ryssland i finalen

Foto: blir tre kronors hjälte Ett spelbolag tror att Oliver Ekman-Larsson avgör semifinalen mot Tjeckien.

Tre Kronor spelar VM-semifinal mot Tjeckien på lördag.

Sportbladet Spel tog hjälp av spelexperterna för att reda ut hur det egentligen kommer att gå.

Så här svarar de på tre frågor om VM.

✓ Sportbladet Spels frågor:

1) Vad talar för att Tre Kronor spelar VM-final på söndag?

2) Vad krävs för att stoppa Ryssland?

3) Vem blir svensk hjälte i semifinalen mot Tjeckien?

✓ Så svarar spelbolagen:

Jörgen Sparredal, marknadschef, bet365:

1) – Vi tror på en jämn semifinal men håller Tre Kronor som knappa favoriter. De får dock inte upprepa misstagen från gruppspelet och det gäller att vara med från början. Håller Tre Kronor samma nivå som i de senaste matcherna når de finalen. Tre Kronor kan spelas till oddset 2.40 medan Tjeckien ger 2.60.

2) – Vi tror inte att någon nation kan stoppa Ryssland. De har ett fantastiskt lag med superstjärnor som Ovetjkin, Kovaltjuk, Malkin och Datsyuk och blir extremt svårslagna. Vi erbjuder favoritoddset 1.08 på att Ryssland slår Tyskland och 1.25 på att de vinner VM.

3) – Vi tror att någon av de unga spelarna kliver fram och avgör semifinalen. Varför inte Magnus Pääjärvi-Svensson som varit riktigt bra så här långt i turneringen.

Andreas Slätt, marknadschef, Unibet:

1) – Varje match på slutet har visat ett steg framåt och det är härligt att se vilket mod och inställning som ungtupparna i laget visar gång på gång. Tjeckien är säkert extra taggade i och med segern på straffar över finnarna, men Finland har inte alls agerat som ett starkt VM-lag under tiden i Tyskland. Sverige kommer att mala ner Tjeckien och därmed når vi en VM-final mot Ryssland.

2) – Självfallet har Sverige en chans att slå Ryssland, men i vår värld är det klasskillnad på lagen. Det ryska gänget ser oerhört starkt ut på alla positioner och vi har svårt att se Sverige rå på Ryssland. Om vi ska lyfta fram något som kan ”häxa” för Ryssland måste målvakten Jonas Gustavsson nämnas. ”Monstret” blir oerhört viktig och kan bli ett spöke för Ovetjkin och Malkin, men Ryssland har ett helt fantastiskt lag. Att nå en VM-final för Sverige är bara det en stark merit.

3) – Niklas Persson sätter sista baljan mot Tjeckien som innebär svensk seger med 2–1.

Urban Aheinen, oddssättare, Nordicbet:

1) – Jag är fortfarande inte imponerad av Sverige och det krävs en klart bättre lagprestation i semifinalen för att Sverige över huvud taget ska spela final på söndag. Tjeckien får inte underskattas och det kommer bli tajt och tufft, men självklart hoppas vi på svensk seger.

2) – Ryssland går från klarhet till klarhet och just nu finns det inget som talar emot ett ryskt VM-guld. Man har matchvinnare och rutin i överflöd och är våran givna favorit.

3) – Victor Hedman.

Per Persson, oddssättare, Svenska Spel:

1) – Framförallt den hunger man ser hos många av de ”nya” spelarna. De behöver höja sig ett par snäpp från Danmarks-matchen, och det tror jag att de gör. Det kommer bli en väldigt tät match med få chanser, så det krävs att man sätter de få chanser som ges. Det lag som spelar mest uppoffrande framför motståndarnas mål och verkligen vågar vara där det gör som mest ont och göra det obekvämt för motståndarna kommer gå till final.

Sverige var lite nederlagstippat inför VM, och det här läget passar dom faktiskt perfekt, att slå ur underläge…

2) – Ett väldigt disciplinerat försvarsspel, och att man verkligen vågar gå för fullt i de kontringar och spelvändningar man faktiskt får när ryssarna ligger på. Man får inte vara nöjd att bara få ut pucken varje gång. Med ryssarnas offensiv gör de förmodligen minst tre mål framåt, och då måste man verkligen våga för att kunna göra fler. Målvakten Varlamov har visat i NHL att han kan ha lite dippar, och då är det inte omöjligt.

3) – Oliver Ekman-Larsson avgör med ett handledsskott från blå med två minuter kvar att spela. Tingsryds-grabben med Sveriges vackraste skridskoåkning är en större talang än Victor Hedman, och har visat prov på ett oerhört moget spel under hela VM.

Dan Vikman, presschef, Expekt:

1) – Laget har flyt och självförtroende och spelarna verkar bara få bättre och bättre form. Det finns flera spelare som kan avgöra matcherna och det finns en framåtanda som är lite plötsligt oväntad och välkommen.

2) – Det fordras en hundraprocentig defensiv insats och extremt lite utvisningar mot Sverige!

3) – Känns som att Jonas Gustavsson blir nyckelspelaren mot ett mycket laddat Tjeckien.

Mattias Henningsson, oddssättare, Betsafe:

1) – Att Sverige stundtals har visat upp riktigt bra och vägvinnande hockey under detta VM. Kan Sverige plocka fram samma spel som visades upp mot Kanada finns goda möjligheter. De tre senaste matcherna mellan Sverige och Tjeckien har varit mycket jämna där det krävts två förlängningar och blivit en uddamålsvinst. Det krävs som alltid ett bra målvaktsspel för att vinna jämna matcher och där tror jag Jonas Gustavsson kommer göra det bra.

2) – Det ska till ett mindre mirakel för att stoppa ryssarna känns det som. De har flera stora stjärnor med Alexander Ovetjkin i spetsen. Överkörningen av Kanada i kvartsfinalen var imponerande och nu i semifinalen är Tyskland endast en transportsträcka trots hemmaplan. Det man inte ska glömma är att i en match kan allt hända och i en eventuell final mot Sverige är det mycket tillfälligheter. Svenskt tålamod ska man inte underskatta.

3) – Magnus Pääjärvi-Svensson är en riktig lirare. Jag tror han gör det avgörande målet i ”sudden” och blir matchhjälte. Magnus har det där lilla extra som kommer göra honom till en stor spelare.

Hannes Wåhlin, pr-ansvarig, Betway:

1) – Tre Kronor är det lag, förutom Ryssland, som imponerat mest i turneringen hittills. Så en final mellan dessa två vore logiskt i nuläget. Tjeckien vann det tidigare mötet i turneringen, men då hade Tre Kronor inget direkt att spela för och det kändes som att man gick lite på halvfart. Och ändå kunde Sverige mycket väl ha vunnit matchen.

2) – Det kommer krävas en otroligt disciplinerad och tät defensiv där man absolut inte får ge ytor till världsspelare som Ovetjkin. Lägg därtill en storspelande Jonas Gustavsson i kassen så kan det gå vägen.

3) – Tråkigt svar, men Sveriges klart viktigaste spelare blir Jonas Gustavsson. Kan han fortsätta på samma stabila nivå så vinner Tre Kronor matchen.