Kannibalen får konkurrens

SPEL

Micke Nybrink granskar favoriterna inför Prix d"Amerique

För en månad sen kändes Jag de Bellouet, "Le Cannibale" även kallad, överlägsen inför Prix d"Amerique.

Men efter monteloppet i söndags och beskedet att Jos Verbeeck kör Scarlet Knight vete fan.

Det här kan bli kul.

Han kallas för "Le Cannibale" eftersom han äter upp sina motståndare, sliter dem i stycken. Jag de Bellouet dyker upp till start i dagens Prix d"Amerique med tolv raka segrar i stenhård konkurrens. Han vinner alltid utan finlir. Kusken, 29-årige Christophe Gallier, tutar och kör med sin jättelike travare och han gör det tills de andra ligger i drivor runt ovalen.

- Min häst är Kannibalen och mig kan ni kalla slaktaren, lär fransmannen ha sagt lite fyndigt så där.

Jag de Bellouet vann världens största montelopp för andra gången för en vecka sedan, Prix de Cornulier. Det var ingen slump och oddset var lågt, han gav bara 1,10 på franska toton. Då reds han av 19 årige

Mathieu Abrivard och det är inte överdrivet misstänksamt att undra om allt verkligen gick rätt till. Abrivard är nämligen sambo med Nathalie Henry, tjejen som red Scarlet Knight i dennes montedebut i samma lopp. Jag vet att jag spekulerar nu men visst såg det konstigt ut när Scarlet, efter att ha suttit perfekt till i andraspår, plötsligt befann sig på innerspår, fastlåst. Sen gick tåget. Jag de Bellouet stack och det hjälpte föga att Scarlet flög fram över upploppet - det var en omöjlighet att hinna fram till Jag de Bellouet.

Men med lucka i tid behöver man inte vara enögt blågul för att tro på svensk seger redan då.

Ett geni i sulkyn

Hur som helst, i dag är det ett nytt lopp och killen som hoppar upp bakom Scarlet Knight för första gången är en legend, en desperado och ett geni i sulkyn. Jos Verbeeck har vunnit Prix d"Amerique fyra gånger och ingen blir förvånad om han tar seger nummer fem med Scarlet Knight. Jos må vara en skandalomsusad playboy som slåss med taxichaffisar och hamnar i finkan efter Elitloppet men på Vincennes är han en kille att ta rygg på. Varför?

1) Han vet exakt hur man får en drömstart, djungelns lag råder och på Vincennes är Verbeeck Tarzan.

2) Taktiskt brukar han ofta gasa till ledningen, släppa och smyga med.

3) Om inte luckan kommer - då ordnar han den ändå. Oj, en konkurrents ben var i vägen. Otur, pardon, excuse moi. He, he.

4) De andra kuskarna är rädda för honom och det utnyttjar han.

Vem som vinner? Jag de Bellouet är favoriten, Scarlet Knight är inte lika bra, tål inte att göra loppet själv på samma sätt.

Men när Jos Verbeeck sitter upp bakom Scarlet Knight är det samma känsla som när Jimi Hendrix greppade gitarren. Rock"n roll. Vad som helst kan hända.

1: Jag de Bellouet

2: Scarlet Knight

3: Kesaco Phedo

4: Gigant Neo

5: Kazire de Guez

6: Naglo

Micke Nybrink