Spel

Tvillingspelet kan vara ett bra alternativ

SPEL

Micke Nybrink: Spelet går att dopa – med en liten ansträngning

Tvillingen är på väg att somna in och jag gissar att inte alltför många skulle bryta ihop om den försvann.

Men det skulle inte behöva vara så.

Spelet går att dopa - om bara arrangören anstränger sig lite.

Fick ett mejl för några veckor sedan. Det var inför Elitloppet, mitt i stormen, och nu när jag ska gå tillbaka och leta hittar jag det inte längre. Så jag vet inte vem avsändaren var.

Men jag minns i alla fall vad det handlade om och att jag tyckte att det var tänkvärt: att alltid ha tvillingspel där stora favoriter startar, typ Järvsöfaks.

Än större favoriter i sommar

Särskilt nu när det är sommar (nåja) och dunderfavoriterna dyker upp i startlistorna oftare än vi är vana vid. Om det inte är Järvsöfaks kan det vara unghäststjärnor i kvallopp eller elithästar på joggingtur. Hur kul är det att spela sådana gånger? Vinnarspelet är iskallt. Vem har lust att ösa in pengar och få 1,12 i odds? Det är i alla fall inte min stil. Och platsspel är lika meningslöst. Går storfavoriten in blir oddsen ofta 1,00-1,00-1,00 och det beror på att vissa ATG-ombud spelar massvis på jättefavoriten och får fyra procent i provision på omsättningen. Så om man har en ATG-butik blir oddset 1,04. Svammel? Inte alls, varför tror ni att platsomsättningen är tre gånger högre än vinnarspelet när Järvsöfaks startar?

Vart vill jag komma? Jo, som sagt, det borde givetvis gå att spela tvilling i alla dessa lopp. Effekten blir som att placera storfavoriten utom toton. Vi spelar vinnare fast det heter tvilling. Sen finns ju också den lilla bonusen att man kan gå emot storfavoriten helt och hållet om man vill - och få jätteodds. Men grundtanken är att tvilling blir vinnare.

Arrangörerna måste agera

Vad ATG bör göra, eller om det nu är den arrangerade banan, är att upptäcka jättefavoriterna och se till att det blir tvillingspel i alla dessa lopp. Så svårt kan det inte vara, alla känner ju igen stjärnorna.

På tal om stjärnor: såg ni Joy Ås i söndags på Axevalla? Tre år gammal och ser redan ut som en snabbloppare. Anders Lindqvists liknelse med Ina Scot är inte alls så dum, även om hon har en bit kvar till 31 raka segrar. Än så länge har hon vunnit fem lopp på sex starter och varje gång har hon bollat med motståndet. Långbent, startsnabb och med ett lätt steg försvinner hon in på upploppet. Undrar om det finns någon treårig hingst som är bättre?

Veckans tips

Micke Nybrink

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Spel