Nu tas det fram svenska Jaggar

SPEL

Hingstdepån: ”Han är helt fulltecknad"

Nu ska det fostras svenska kannibaler.

I år föds ungefär 50 svenska avkommor till Jag de Bellouet.

Och en ettårig svensk Lill-Jaggen såldes för en halv miljon kronor i fredags.

Den franska Kannibalen slukade motståndet med hull och hår i Elitloppet.

Jag de Bellouet är nu inte bara kejsare av Frankrike utan också kung av Sverige.

Den nioårige hingsten befäste positionen som världens bästa travhäst när han för första gången tävlade utanför Frankrike.

Jaggen regerar också bland stona.

I fjol betäckte han 187 stycken. I år är 183 inbokade.

– Vi har satt stopp där. Mer klarar han inte av, säger Tomas Thell som äger och driver Hingstdepån i Östergötland som förmedlar kontakterna för att betäcka svenska ston med Jag de Bellouet.

Det finns en begränsning i reglementet på betäckning av max 100 franska ston. Utöver det får han paras ihop med obegränsat antal utländska.

22 svenska avkommor till den franska hingsten föddes 2005. I fjol betäcktes 58 svenska ston med Jag de Bellouet – 35 föl är födda och totalt kommer det bli runt 50 stycken.

Poppis sedan länge

Uppvisningen på Solvalla i helgen förändrar inte mycket enligt Tomas Thell.

– 52 svenska ston är inbokade i år. Han är redan så eftertraktad man kan bli, prestationerna och fysiken var redan innan av högsta klass.

På hästauktionen i Upplands Väsby i fredags såldes två svenska ettåriga ston efter Jag de Bellouet. Jag de Jazz köptes av tränaren Roger Walmann för 510 000 kronor. Trizz D.Yen ropades tillbaka av ägaren för 370 000 kronor.

I Frankrike har Jag de Bellouets söner och döttrar börjat imponera på tävlingsbanan. Jaggens tränare Christophe Gallier har själv fyraårige hingsten Opus Virviel som har övertygat stort.

– Snart har inte pappa själv någon chans mot den här, säger Christope Gallier.

SÅ MYCKET KOSTAR EN SVENSK LILL-KANNIBAL

Mattias Karlsson