Kvällstidningarna tog viktig seger i Regeringsrätten

”Ett absolut väntat beslut"

Kvällstidningarna vinner mot Lotteriinspektionen.

Regeringsrätten har beslutat att underkänna ett generellt förbud mot annonser från utländska spelbolag med hänvisning till tryckfrihetslagen.

– Vi kunde inte se att Regeringsrätten skulle ta ett annat beslut än det här, säger Nordicbets vd Per Hellberg

Regeringsrätten beslutade under onsdagen att Aftonbladet och Expressen vinner den fleråriga tvisten med lotteriinspektionen. Under de tre senaste åren har Lotteriinspektionen, med hänvisning till lotterilagen, förbjudit kvällstidningarna med vite att publicera annonser och odds från utländska spelbolag.

Kammarrätten har tidigare dömt till kvällstidningarnas fördel och nu gör alltså Regeringsrätten samma sak eftersom rätten anser att tryckfrihetslagen väger tyngre än lotterilagen.

"Absolut väntat"

Rätten underkänner dessutom det generella förbud mot annonser från utländska spelbolag som Lotteriinspektionen försökt få till stånd. Varje fall måste enligt Regeringsrätten prövas enskilt, skriver Dagens Media.

Med andra ord är det fritt fram för Aftonbladet att även fortsättningsvis samarbeta med spelbolagen och ge spelarna bästa möjliga service.

– Det var absolut väntat, vi kunde inte se att Regeringsrätten skulle ta ett annat beslut än det här, säger Per Hellberg, vd på spelbolaget Nordicbet.

"En förlegad lag"

Hur nöjda är ni?

– Det gläder oss att denna instans en gång för alla slår fast att Tryckfriheten står över Lotterilagen. En förlegad lag som inte är i synk med den verklighet vi och våra kunder lever i.

Vad betyder detta för er framtid?

– Nordicbet kommer fortsätta arbeta med kvällspressen med att upplysa nya och befintliga kunder om vårt utbud av produkter och tjänster. Vi, liksom Regeringsrätten anser att det i ett demokratiskt land råder tryckfrihet, och att invånarna i Sverige har rätt till information, utan censur.

Minimedia