Elitloppet – årets höjdpunkt i travet

SPEL

Stig H Johanssons V65-tips

I dag är det Elitloppet som gäller.

Årets höjdpunkt i travet med en atmosfär som inte finns någon annanstans i världen.

Jag har själv många trevliga minnen av Elitloppet och har lyckats vinna sex gånger. Den första 1984 med The Onion och senaste med Victory Tilly år 2000.

I år står jag dock vid sidan och det känns ännu så länge inget speciellt. Jag har förberett mig länge på det här och vant mig med att inte köra längre. Det både fungerar och känns bra.

Vi hade en bra dag i går och det blev en knapp miljon till stallet. Enbart Digger Crown fick ju 500 000 kronor för segern i Sweden Cup. Både Digger Crown och Robis Ingo hade förstås en hel del tur med att få luckorna i precis rätt tid men det behövs en hel del flyt för att vinna sådana här jämna och tuffa lopp.

Hoppas på Lotuschic

I dag är det nya tag och jag har hästar med i samtliga V65-lopp.

Lotuschic (V65-1) har varit riktigt bra i år också och visat att hon tillhör toppen i kullen. Hon känns lika fin nu som vid vinsten i Drottningens Pokal. Lotuschic önskeposition är ledningen men hon kan få svårt att komma dit nu eftersom det finns några riktigt snabba hästar invändigt. Hon fungerar dock bakifrån också och det är klart att jag har förhoppningar på henne.

Citation (V65-2, elitloppsförsök 1) var en besvikelse i V75 på Dannero men vi har inte hittat någon anledning till den svaga insatsen. Möjligt att det var den kladdiga banan som fällde honom, att han helt enkelt fick för dåligt fäste. Han har skött träningen på bästa sätt efter den starten så formen är nog så bra den kan vara. Men läget med åttonde spår bakom bilen är svårt och det behövs flyt för att han ska ta sig in bland de fyra första och gå till final.

Dåligt läge för Victory Tilly

Victory Tilly (V65-2, elitloppsförsök 2) tyckte jag skötte sig fullt godkänt senast. Alla vet ju att det inte är samma krut i honom när han måste gå bakom hästar. Läget är ju värdelöst för honom också men vi kan inte ge upp på förhand. Erik får prova en bit från början så får vi se vad som händer...

Southwind Wake (V65-4) har gått bra utan att övertyga helt. Hon tar inte i för fullt och jag tror att hon har mer att ge. Rassligt läge här och det måste så klart stämma fullt ut om hon skall kunna blanda sig i striden.

Blue Chip Star (V65-5) har utvecklats fantastiskt bra. Trots att han är så pass orutinerad har han ju visat att han matchar de bästa fyraåringarna. Han har chans den här gången också.

Smooth Moves (V65-5) har bara gjort två starter för oss men det känns redan att det är en häst som har en bra tid i kroppen. Jag bedömer att han har minst lika hög kapacitet som Blue Chip Star och nu är han ute över rätt distans.