Byborna vann miljarder – i världens största lotto

SPEL

20 miljarder delades ut i spanska jullotteriet

Den lilla byn Palleja norr om Barcelona har drabbats hårt av finanskrisen och arbetslösheten är stor.

Men under julhelgen vände allt – då hela 600 av invånarna fick dela på sammanlagt 1,6 miljarder kronor efter vinst i det spanska jullotteriet.

– Jag har aldrig gråtit så mycket i mitt liv, säger barägaren Jose Antonio Maldonado, ansvarig för guldregnet som sköljt över byns invånare.

Foto: Jose Antonio Maldonado och invånarna i Palleja firar miljardvinsten.

Det spanska jullotteriet "El Gordo", den fete, har de högsta prissummorna i världen och årets upplaga delade ut otroliga 2,3 miljarder euro, 20 miljarder kronor, till vinnarna.

Det speciella med "El Gordo" är att det inte gör någon ensam jackpottvinnare till miljardär, i stället är det uppbyggt så att väldigt många får dela på vinsterna.

Skanderade hans namn

I år hade 1 950 personer en lott med nummer 79250 vilket betydde toppvinsten 300 000 euro, 2,7 miljoner kronor. 600 av de lotterna, till ett vinstvärde av 180 miljoner euro, såldes i samma lilla bar, Maldonado Bar, i den katalanska byn Palleja. Barägaren José Antonio Maldonado hade aktivt organiserat invånarna till lottoköp och hade dessutom sett till att de som inte hade råd med en egen kupong för motsvarande 600 kronor hade någon att dela med. När det stod klart att Palleja träffat jackpotten skanderade byns invånare hans namn.

– Jag har aldrig gråtit så mycket i mitt liv. Jag vet flera fall där människor höll på att gå under på grund av finanskrisen och så vann de lottot i min bar. Jag känner mig som Robin Hood. Själv ska jag fortsätta jobba och betala hyra, men jag kommer att vara lyckligare, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetsbyråerna rapporterar också att det mesta av de 20 miljarderna som delades ut totalt hamnat i Barcelona med omnejd, även om den del av vinstsumman också hamnat i huvudstaden Madrid.