Åke fick sin revansch...

SPEL

Micke Nybrink: och Berntsson förvandlas till ”Schumi” i sulkyn

Han blev inte ”Årets Tränare” och såg snopen ut, att förlora har aldrig varit Åke Svanstedt starka sida.

Men på Åby i går vann han titeln ”Dagens Gladaste” efter segern med Ingrid Palema i V75-Mästaren.

I fredags kväll, på hästgalan, såg han ut som en ledsen skolpojke när Kari Lähdekorpi äntrade scenen som Årets Tränare 2004. Lähdekorpi hade smugit på sig en t-shirt med texten ”Vem fan e Åke Svanstedt” tryckt på ryggen. Givetvis bara på skämt men nog sved det lite.

— I går var jag besviken men nu känns det bättre, snörvlade därför Svanstedt sedan han vunnit V75-Mästaren efter spets hela vägen med toppfi na stoet Ingrid Palema.

Ja, han kanske inte snörvlade men snudd på, och nu såg han ut som min son Kalle, 10, när han fått ett nytt dataspel.

Åke berättade leende och ivrigt att han var helskärpt i starten, att han visste att allt skulle avgöras där. Väl i spets blev farten låg och via 1.13 sista rundan var saken klar.

Ingrid Palema ser underbar ut och jag tror att hon är topp tio bland Sveriges ston.

Minst streckad i hela omgången

Omgångens skräll, Horleving i V75-2, var bara streckad på en procent av kupongerna och faktiskt den minst streckade hästen i hela omgången. Kenneth Nielsen, dansk kusk och även veterinär, gömde sig på innerspår i kön, backade loss och speedade till målfotoseger sedan Jorma Kontio kört utan skyddsnät med B.W.T.Theone genom sista sväng och åkt på soppatorsk 100 kvar. Enligt Sportbladets man i syd, Daniel Larsson, hjälpte det inte att ha full koll på Horlveing:

— Han har haft svårt att räcka i vanliga lopp på Lunden och att han skulle vinna på V75 kändes otänkbart, berättade Daniel i ett försök att trösta mig.

Rado var jättefavorit i V75-3 men här viskades det om hovsprickor i vartenda hörn på Åby och många backade och garderade. Rado ser lite klumpig ut, som om han är skodd med stekpannor, men hästen är hur bra som helst och när Björn Goop tokprickade från springspår fanns inte förlust på kartan. Han vann med huvan kvar, hade 80 i puls efter loppet och därmed kunde Goop räkna in sin första seger med guldhjälm.

Anelka var en badkarsvinnare i V75-5, spets och slut. Sofi e Svedin kan vara Sveriges bästa kvinnliga kusk och här gjorde hon allt rätt med Lähdekorpis startkanon.

Förvandlas till Schumi i sulkyn

Även Christel Berntsson tillhör eliten bland tjejerna. Hon är blyg i vinnarcirkeln men i sulkyn förvandlas hon till Michael Schumacher. Nu blev hon hängande i tredjespår med Hamras Gala i V75-7 men bara hukade sig och körde. Efter 400 satt hon i spets och trots en knallhård inledning höll duktiga Hamras Gala undan på målfoto som sjuprocentare.

Passas nästa gång:</>

Chipmaster satt fast med rubbet i V75-2 och Brian Ås fick aldrig fritt från andra ytter i V75- 3, full tank i mål.

Micke Nybrink