Lakers borta då kan LeBron glänsa

SPEL

Lakers föll då Kobe Bryant slutade skjuta

Först vann Kobe Bryant skytteligan och slog poängrekord. Det tog Los Angeles Lakers till slutspel.

Sedan ändrade han taktik och började passa mer.

En taktik som fick den avgörande åttondelsfinalen mot Phoenix att likna ett sorgligt spektakel.

Los Angeles Lakers höll så när på att stå för årets skräll i NBA-slutspelet. Lakers hade Phoenix Suns nere i brygga, och ledde ett tag med 3–1 i matcher.

Men Phoenix lyckades som bara åttonde klubb någonsin ta sig ur ett sådant underläge i slutspelet.

Nu väntar Los Angeles Clippers för Phoenix, men ändå är det Lakers och deras superstjärna Kobe Bryant som är dagens samtalsämne.

Normalt handlar det om hur många poäng Kobe gjort. Den här gången om hur många han inte gjorde.

Pass i stället för skott

Från att ha snittat över 35 poäng och vunnit skytteligan ändrade Kobe plötsligt taktik i slutspelet. Från att ha skjutit minst 30–35 skott per match sköt han nu ungefär 20 och passade runt bollen ungefär som en vanlig basketspelare.

Alla togs på sängen.

Taktiken höll genom halva åttondelsfinalen, sedan tog lagspelande och superoffensiva Phoenix över. Men det är inte det som är det konstiga.

Nej, det som chockade alla var Bryants insats i den avgörande matchen natten till i går.

I andra halvlek sköt han nämligen bara tre skott. Totalt sköt han bara 16 skott i hela matchen. Jag vet inte vad man ska jämföra med riktigt för att förklara hur extremt, enormt, oerhört, makalöst, fantastiskt lite det är.

Vi snackar ju trots allt om killen som snittade över 42 poäng mot just Phoenix i grundseriens fyra matcher och gjorde 81 poäng i en match nyligen.

Trots att alla andra i laget sköt som krattor, fortsatte Bryant att passa.

Hans kommentar efter matchen: ”Jag höll mig till matchplanen. Vi kunde bara vinna om vi gjorde en laginsats och alla bidrog. Jag försökte få igång de andra”.

Skjuter utan lägen

Fan vet. För några år sedan fick han kritik för att försöka avgöra för mycket själv i slutet av matcherna. Då lät han helt enkelt bli att skjuta i sista perioden i en viktig slutspelsmatch.

Då sa han att han inte fick några bra lägen – vilket naturligtvis inte var sant. Alla som sett Bryant spela vet att han inte behöver ett läge för att skjuta.

Jag kan bara se två möjligheter: Antingen ville han visa hur det går för Lakers när inte Kobe får göra poängen. Eller så ville han visa hela världen, inklusive klubbledningen, hur kassa lagkamrater de omger honom med.

Det lyckades han bra med.

Med Kobe borta är fältet fritt för Clevelands LeBron James att skina.

21-åringen har gjort succé i sitt första slutspel och avgjorde direkt eller indirekt tre av matcherna mot Washington i slutsekunderna. Nu väntar försvarsjättarna i Pistons, som kommer att satsa allt på att plocka ner James.

Men till skillnad från Bryant kommer han inte att sluta skjuta.

Thomas Arnroth