370 miljoner i spelpott – 2007 är Sverige med

SPEL

Prix d’Amerique omsatte i år 40 miljoner euro.

Nästa år kan svenskarna få spela i potten.

– Jag tror att det ska vara möjligt till nästa vintermeeting, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Foto: Remy Nilson.

De bästa svenska travhästarna som inte har vintervila tävlar i Frankrike så här års.

På söndag är det dags för Prix de France på Vincennes i Paris – ännu ett storlopp under säsongen som kallas vintermeeting.

Hos ATG går det att spela Trio, Tvilling, vinnare och plats på Prix de France. Men bara i en egen pott tillsammans med Danmark.

I en sådan här pott brukar också de svenska hästarna bli överspelade och inte ge lika höga odds som i Frankrike.

För kunniga spelare

– Vi vet att de kunniga spelarna är mycket intresserade av att spela på de franska loppen. En Trio med 40 miljoner kronor i omsättning lockar naturligtvis mycket mer än tre miljoner i en nordisk pott, säger Remy Nilson.

Till Prix d’Amerique, sista söndagen i januari, fanns en nordisk pott som omsatte 3,7 miljoner kronor.

Enda hindret för att starta ett samarbete mellan ATG och franska motsvarigheten PMU för en gemensam pott är ett tillstånd från svenska staten.

Diskussion under PdA

– Vi diskuterade med PMU under Prix d’Amerique och de är lika intresserade som oss. Vi har sökt tillstånd hos den svenska staten, vi har fått starta samarbeten med andra europeiska länder så jag ser inget hinder till att snart få det, säger Remy.

Fransmännen vill samtidigt få spela i den svenska potten på de svenska storloppen.

Den franska potten till loppen i Sverige omsatte i fjol 47 miljoner kronor. Omsättningen Elitloppssöndagen skulle kunna öka från runt 100 miljoner till 130.

– De nationella spelbolagen behåller sina intäkter. Främst är det spelarna som kommer tjäna på större potter, säger Remy.

Samtidigt jobbar ATG för att bygga ut sitt system så att man klarar de franska startfälten med upp till 20 hästar, och slippa stympade spellistor.

Mattias Karlsson