Slutet för stjärnhästen

SPEL

Karriären över för Steinlager: ”Det känns tungt”

Foto: MARIA HOLMÈN
SLUTET Steinlager lämnar Solvalla med bandage i söndags. I dag togs beslutet att stjärnhästen lägger av.

Karriären är över för topphästen Steinlager.

Beslutet togs på onsdagen efter en undersökning på Veterinärhögskolan i Oslo av den skada hästen drabbades av i Elitloppsfinalen i söndags.

– Det känns förstås tungt just nu, men det var det enda rätta eftersom skadan i frambenet är så allvarlig och det hade varit svårt att komma tillbaka i världseliten igen, säger norske tränaren Per-Oleg Midtfjeld.

Åttaårige Steinlager har en allvarlig blödning på gaffelbandet i vänster framben. Samma skada som ödelade karriären för Gidde Palema tidigare i år och som även Victory Tilly tidigare drabbats av.

Halt efter finalen

Steinlager var rejält halt efter Elitloppsfinalen och Midtfjeld anade det värsta redan då.

Den svenskfödde hingsten fick sitt stora genombrott 2004 då han vann sex lopp på 15 starter och tjänade nästan fyra miljoner kronor. Året efter blev ännu bättre med seger i de skandinaviska storloppen Forus Open, Oslo Grand Prix, Elitloppet och Copenhagen Cup. Framgångarna gav honom segern i European Grand Circuit 2005 och 6,7 miljoner kronor intjänat till ägaren Knut Olausson som köpte hästen till Norge 2002.

Steinlager tjänade totalt 14,1 miljoner kronor och vann 33 av 75 lopp. Rekordet 1.10,0 travade han vid segern i Elitloppet i fjol. Han kommer att fortsätta som avelshingst på heltid nästa år.

Sportbladet.se/TT([email protected])