Solvalla-seger i sista klassikern

SPEL

Jackpott nästa V75-omgång – ingen vinnare med sju rätt

Årets sista stora klassiska lopp Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro slutade med en liten överraskning – och det var Tommy Hanné som slog till med M.T.Cheyenne, som passade på att ta sin första seger i karriären.

– Det var min första seger i loppet genom tiderna och det känns väldigt bra. Det är en häst som jag har stora förhoppningar på och han har lätt för sig, sade Tommy Hanné om sin tvååring som sprang in halv miljon kronor.

V75-omgången blev mycket svår och ingen klarade sju rätt.

M.T.Cheyenne snodde åt sig ledningen och Hanné hade tänkt att leda hela vägen runt, men den taktiken gick inte då en konkurrent tog sig förbi tidigt.

– Jag blev lite fundersam då, men det löste sig bra ändå från rygg ledaren, sade Tommy Hanné, som ordnade första Solvalla-segern i tvååringarnas största lopp sedan 1996.

Måldomarna tog dock en koll på hur segerekipaget kom loss in mot upploppet, men det tog ingen lång tid att fria och därmed var storsegern ett faktum.

– Jag var mycket optimistisk inför loppet och vi fick stryk med liten marginal i kvalet och då var han inte som bäst. Så jag är inte överraskad, sade Tommy Hanné.

Förhandsfavoriten Sissel Godiva och Börje Bs Johansson felade bort sig kort efter start. Men ingen skugga över vinnaren, som gjorde ett rejält lopp.

V75:s Jubileumslopp avslutade den mycket svåra omgången och det verkar som om Roger Walmanns Colombian Necktie trivs på Jägersro. I början på september vann Colombian Necktie Travderbyt med 1,6 miljoner kronor i förstapris – nu var belöningen ”bara” 250 000 kronor. Örjan Kihlström satt i sulkyn den här gången och efter att duon fått ledningen efter ett drygt halvvarv.

Colombian Necktie har galopperat mycket i karriären och 30, 40 meter från mål rumplade han till.

– Ja, det var lite obehagligt, men jag tyckte jag hade bra kontroll på det. Han är väldigt kapabel, sade Örjan Kihlström.

Colombian Necktie kan bli aktuell för start i Frankrike i vinter – eller så blir det Gulddivisionen.

– Det kan också bli så att han får vila, han har gjort sig förtjänt av det i så fall, sade Roger Walmann.

Robert Bergh åkte den långa vägen från Sundsvall till Malmö och det gjorde han sannerligen inte förgäves. Han fixade en dubbelseger och såg till att det blev jackpott igen då han vann med 159-oddsaren Garros, som chockade med att leda Gulddivisionen hela vägen.

– Jättekul att han fick vinna, han är tillbaka i gott slag igen. Han har haft en hel del otur i karriären. Nu kändes han fin och svarade bra på att gå barfota runt om, sade Bergh.

Garros var fyra i Travderbyt för tre år sedan och som femåringen matchade han i mycket tuffa sällskap i Frankrike. Sedan blev han skadad och de senaste säsongerna har varit magra i utbyte.

Robert Bergh vann också med Västerbo Younameit, som hade tur med en perfekt lucka på upploppet.

42 miljoner kronor rullar vidare till Färjestad nästa lördag. Läge för spelhysteri med andra ord.

TT