Dumle Loss vann SM

SPEL

Åby är den verkliga lyckobanan för Dumle Loss.

Det var här han slog igenom ifjol med en överraskande andraplats i Kungapokalen. Och på lördagen blev Dumle Loss svensk mästare.

Dumle Loss kördes åter av Erik Adielsson medan nervöse tränaren Joakim Wallin stod på sidan om. Han fick se hur Adielsson tog ett snabbt initiativ och avancerade upp utvändigt om ledande Opal Viking redan i den andra kurvan. Därmed låg de båda mantorpshästarna i täten, men någon riktigt fight blev det aldrig.

Dumle Loss var helt enkelt för bra.

– Han är en underbar hjälte, sade Erik Adielsson efter sin första SM-seger.

– Dumle Loss är så lätt att köra, han får mig att se bra ut som kusk och sådana hästar gillar jag, fortsatte han och skrattade.

Dumle passar i Frankrike

Adielsson valde ett jämnt 1.15-tempo för att pressa ledaren mör. Sedan hade Dumle Loss krafter kvar i spurten och redan 500 meter kvar var segern klar.

– Det hade nog inte spelat så stor roll hur jag hade kört idag, Dumle Loss är i fruktansvärt bra form och är hur stark som helst.

Det var i maj ifjol som Dumle Loss fick sitt genombrott. Då fantomspurtade han fram till andraplatsen som fältets minst spelade häst. Han hade också en tätplacering på gång i Derbyt några månader senare men galopperade mitt på upploppet. Hästen skadade sig också då och var borta i fem månader från tävling. Nu är Dumle Loss tillbaka och har förstärkt den svenska internationella eliten.

Tränaren Joakim Wallin har planer på att åka och tävla i de stora loppen på Vincennes-banan i Paris i vinter. Det skulle passa urstarke Dumle Loss perfekt.

Nils Enqvist, som äger och tränar Opal Viking, siktar också mot Frankrike. Men då måste hästen bli flera klasser bättre.

Zoccer Wadd starkast

I fjol fick blev Zoccer Wadd tvåa i SM för ston bakom Hilda Zonett. I år stod Hilda skadad hemma i stallet och då var Zoccer Wadd ensam på plan. Åke Svanstedt myste rejält under första varvet som gick på snabba 1.12,2 när Roger Malmqvist tryckte på rejält med Jaquline B. utvändigt om ledande Starlight/Erik Adielsson. Zoccer Wadd låg, som vanligt, bland de sista i början men spurten bet desto bättre när Svanstedt attackerade på sista långsidan.

– Normalt brukar hon få attackera ännu tidigare men de körde så fort i början och hon var faktiskt lite trög idag och kunde inte riktigt följa som vanligt. Men under sista varvet var hon som vanligt och hon har en otrolig utveckling, sade Lutfi Kolgjini.

– Ifjol var hon ju skadad länge och hade sedan ingen lyckad vinter i Frankrike, men nu som sjuåring är hon bättre än någonsin.

Zoccer Wadd har nu fem raka segrar, totalt åtta i år, och tjänat över 1,4 miljoner kronor. Totalt är hon uppe i 3,2 miljoner kronor, men det är långt fram till Hilda Zonett som tjänat 15,4 miljoner kronor.

Stig Lindmark/TT