De jublar mest över svenska OS-missar

SPEL

Spelbolagen: Alla är inte missnöjda med att det går dåligt för svenskarna

Foto: missade medalj Sanna Kallur och Stefan Holm deppar efter medaljmissarna i Peking. De som jublar över de svenska missarna är spelbolagen.

OS har blivit en missräkning för de svenska deltagarna, i alla fall medaljmässigt.

Men hur ser spelbolagen på spelen i Kina?

Här nedan ger åtta spelbolag sin syn genom att svara på två heta OS-frågor.

1) Har de svenska spelarna överskattat de svenska chanserna i OS?

2) Ser ni något som det har spelats extra mycket på?

Dan Vikman, Expekt:

1) – Som vanligt fanns det en hel del spel med hjärtat på de svenska medaljhoppen och de svenska lagen. På det sättet har spelarna haft en övertro på de blågula. Men vi som spelbolag trodde att Sverige skulle ta max ett guld i OS men det ser ut att inte bli ens det. Tyvärr har de svenska sviktat och att det inte ens blev en svensk medalj i går när damfinalen på 100 häck och herrarnas höjd avgjordes säger väl allt.

2) – Framför allt har vi haft mer spel på brottningen är förväntat, inte minst på Ara Abrahamian som var mycket popular. Massor av ”OS-kunder” spelar också på fem eller fler sporter som tyngdlyftning, gymnastik och badminton. De stora sporterna som fotboll, basket, friidrott och tennis är mest populära, men det var som väntat.

Niclas Ruthberg, Unibet:

1) – Vi har haft ett stort intresse kring OS och många tycker om att spela på svenska idrottarna. Sedan har det varit lite skrällar, ”favoriterna” har ju haft oflyt, till exempel Kallur som hoppar in i häcken, men hade fått en perfekt start annars. Ara som blev snuvad på finalen och sen blir av med bronset, då är det svårtippat.

2) – Vi får alltid spel på de svenska utövarna och oftast på lagidrotterna, kanske för att man är mer van att spela på lagsporter än de övriga OS-grenarna.

Jörgen Sparredal, bet365:

1) – Nej det tycker vi inte. De flesta spelen har lagts på att Sverige ska ta få medaljer så det är inte alla som är missnöjda med att det går dåligt för svenskarna i Peking. Vi har även sett att våra svenska kunder väljer att spela på utländska namn i grenar där vi har starka svenska deltagare. Ett exempel på detta är herrarnas höjdhopp där fler svenskar spelade på Andrej Silnov än Stefan Holm.

2) – Det har spelats mest på fotboll med handboll som klar tvåa. Vi har sett ett trendbrott bland våra svenska kunder då de spelat mer på damfotboll än herrfotboll. Det har naturligtvis att göra med att Sverige inte kvalat in till herrturneringen men är ändå intressant då vi inte upplevt det tidigare.

Andreas Gillberg, Ladbrokes:

1) – 90 procent av svenskarna trodde att Holm skulle ta hem ett guld i höjdhopp och 80 procent trodde på Kallur i häck. Inget folk i Europa tror så mycket på sina egna landsmän som svenskarna. Kallur hade en otrolig otur som föll på första häcken och kanske hade haft en chans på guldet annars.

2) – Herrarnas tennis och handboll har stått för ungefär 40 procent av omsättningen och det stora intresset beror till viss del på att vi i tennisen hade stora internationella stjärnor som Nadal som dragplåster, samt framgången i dubbeln Aspelin och Johansson. Livebettingen har varit en drivande kraft.

Staffan Rehnström, Svenska Spel:

1) – Inte överskattat men visst spelar folk med hjärtat, men de flesta analyserar och gör sina värderingar och spelar sedan utifrån detta. 2) – Lagsporterna och friidrott är de största vad det gäller omsättningen. Livespelet är den spelform som växer starkast.

Klas Winberg, Betfair:

1) – Vi ser alltid en stor del ”spel med hjärtat”, men generellt sett så har spelarna haft en ganska nykter syn på chanserna och lagt mycket spel där Sverige inte var med, till exempel herrfotboll och basket.

2) – Det har spelats mycket på fotbollen, det samma gäller för basket. Herrarnas 100 och 200 meter drog in extra mycket pengar med Bolt som storfavorit.

Thomas Bertilsson, Betsson:

1) – Den svenska medaljskörden är ungefär som förväntat med tanke på hur spelandet har sett ut. Frånsett spel på Stefan Holm och Susanna Kallur så har det inte varit så mycket spel på de svenska insatserna.

2) – Det som lockat mest spel är de stora lagsporterna, här har folk en större tilltro då dagsform och eventuella skador spelar mindre roll och alla på ett annat sätt kan ha en uppfattning. Främst är det Argentina och Brasilien i fotbollen och USA:s herrlag i basketen som spelarna förlitat sig på.

Henrik Lengstedt, Betway:

1) – Sedan friidrottens framgångar på 2000-talet så har svenskarna en övertro på vad våra svenska atleter ska prestera i stora evenemang. Övertron, eller patriotismen kanske man ska säga, har även visat sig i de spel vi tagit emot från våra svenska spelare

2) – Fotboll är det som våra spelare tycker mest om att spela på, och OS-fotbollen är inget undantag. Vi har även sett ett stort intresse kring basketen och tennisen.