Så tjänar du mest pengar

SPEL

Del 3 i Sandebäcks liveoddsskola: Lönsamt att följa matcherna live

Foto: ap. montage

Omsättningen för livespelen har fullkomligt exploderat under det senaste året.

En som har varit med på hela den här resan är spelgurun Peter Dahlenmark.

– Ser man det över 1 000 matcher så slår datorn dig. Men hemligheten är ju att du inte behöva spela på alla matcherna. Du ska bara välja ut att spela på de matcher där du sitter med fördelarna, säger Dahlenmark.

Eftersom spelbolagen numera erbjuder massvis av matcher där man kan lägga spelen live så har de ”tvingats” att automatisera det hela.

Vissa bolag matar i princip bara in siffrorna (ursprungsoddsen) och sedan sköter datorn (pumpad med all tänkbar statistik) om resten per automatik.

Sedan sitter det endast en person och stänger/öppnar spelen när det blir mål. Det är därför oddsen inte påverkas av att Napolis andramålvakt blir utbytt (skadad) mot en 17-årig skolpojk som var fallet i onsdags. I och med det bytet så ökades Fiorentinas chanser markant – men oddsen påverkades inte.

Jättetavla av inhoppare

Hur det gick?

17-åringen svarade för en jättetavla och Fiorentina kunde därmed vinna med 2–1.

Det är just sådana här saker som gör att det kan vara mycket lönsamt att följa matcherna live.

Det håller även Peter Dahlenmark med om.

– Det finns ibland stort spelvärde att spela live. Men det är viktigt att man redan inför matchen har en spelplan. Vad som man ska göra om det händer olika saker i matchen. Och vad är det egentligen jag letar efter? Sedan är det ett bra råd att hoppas över alla ”pellejönsmarknader” som vem som får nästa inkast och så vidare. Det är bara ett kostsamt lotteri där du har oddsen mot dig.

Krävs att man är påläst

Utöver under/över-spel, 1x2, och vem som gör nästa mål, finns det några andra intressanta marknander?

– Absolut. Över/under i antal hörnor och det samma när det gäller antal varningar/röda kort kan det finnas spelvärde i. Men även här krävs det att man är påläst. Kolla gärna på domarens statistik till exempel. Även om det har hänt något i laguppställningen kan vara helt avgörande när man spelar på hörnor.

Vad är det sämsta med livespel?

Att du lockas att tro att du alltid får högre odds senare i matchen. Spelvärdet är nästan alltid detsamma och det måste ske en förändring mot förhandsvärderingen för att värde skall uppstå. Visst lockar det att spela en storfavorit som öppnade på 1,20, senare i matchen till 1,555 kanske. Men om det är bara femtom minuter kvar, hur bra är då spelet egentligen.

Vad tror du om livespelens framtid?

– Omsättningen på spel som läggs live kommer bara att öka och öka. Jag vet ju att Svenska Spel är ett av de bolag som satsar hårt på just livespelen. Sedan kan man se på ett bolag som bet365 som tidigt insåg fördelarna med livespel. Nu är de helt dominanta på marknaden och livestreamar mest av alla. Just direktsändningar både i TV och på nätet är det som gjort livespelet i den omfattning det nu är möjligt, säger Peter Dahlenmark.

Så framtiden är redan är här. Livespelen har kommit för att stanna.