Så spelar du på liveodds

SPEL

Sportbladet ger dig tips till nya speltrenden

Foto: SPELGLÄDJE Australien gick att spela till runt 2,50 pengarna. Efter Japans turmål fördubblades oddset.

Liveodds har fått sitt stora genombrott under fotbolls-VM.

Under matcherna kan du spela många olika varianter.

Sportbladet tillsammans med spelkonsulten Peter Dahlenmark ger här åtta praktiska tips på hur du kan bli en vinnare.

1

När ett lag gör mål har du två grundläggande val när det gäller tecknen 1X2. Antingen surfar du med och hittar värde i det sjunkande oddset på laget i ledning, eller så går du emot och hittar värde i det ökande oddset på att det ska bli en vändning i matchen.

En skillnad mot förtidsspel är de snabba reaktionerna och att oddsen blir mer baserade på folks förväntningar än sportsliga värderingar. Det blir ofta överreaktion på oddsen för favoritlag i ledning. Ett annat exempel var när Ecuador tog ledningen mot Polen och oddset inte sjönk så mycket.

2

Möjligheten till förändring i matchen kan bero mycket på vilka lag som spelar. Italien och Portugal är lag som gärna spikar igen bakåt, medan lag som Brasilien och Argentina hellre vinner med 2–1 än 1–0.

När Argentina tar ledningen är det ofta många spelexperter som rekommenderar spel på att motståndarna gör nästa mål, medan det sedan kan finnas chans till bra spel på att Argentina gör ännu ett mål och vinner.

3

Oddsen sjunker när ett lag har fått en spelare utvisad, som i matchen Sverige–Trinidad och Tobago. Men lag som Sverige kan ha svårt att dra isär lag som backar tillbaka. De lag som kan dra nytta av att vara en spelare mer är många gånger de som har frisparksspecialister som tar hand om de fasta situationerna nära mål.

4

Byten kan spela stor roll. Är byten gjorda eller inte? Vad har laget för typ av coach? Har laget en Guus Hiddink som byter för att förändra matchen, eller en Lars Lagerbäck som mer byter för att spelare är trötta?

Australien låg runt 2,50 i odds mot Japan innan matchen. Japan tog ledningen med ett tursamt mål och oddset steg snabbt till det dubbla. Men Australien var hela tiden det bättre laget, Hiddink coachade aktivt i José Mourinho-klass och till slut hade man gjort tre mål.

5

Spelobjekt som vilket lag som får nästa inkast, hörna eller frispark är mycket lotteri, som att spela svart eller rött på roulett, och är avsett för små insatser. En tia kan förhöja underhållningen på en tråkig match.

Tips: målvakter som gillar att boxa bort bollen orsakar ofta hörnor.

6

Liveodds innebär att nya situationer och värden uppstår. Möjligheten finns att rädda ett dåligt förtidsspel och begränsa förlusten.

7

Direktsändningar är inte alltid direkt, tv-bilderna kan ha en avgörande fördröjning på flera sekunder. Under VM är det försumbart i marksända SVT och TV4. Men Eurosport och Canal+ kan vid andra tillfällen vara fyra, fem sekunder efter – och det kan vara tillräckligt.

8

Viktigaste punkten till sist och den känns mycket väsentlig med tanke på hur många spelade på matchen Sverige–Trinidad och Tobago. Spela inte för pengar du inte kan avvara! Och spel på låga odds till höga summor innebär hög risk i förhållande till vinsten.

Spela så att klockan blir din vän, inte din fiende!

Mattias Karlsson