ATG vill se travet under nytt departement

SPEL

Kräver att få tilhöra jordbruksdepartementet

I 25 år har AB Trav och Galopp tillhör finansdepartementet. Nu vill ATG:s ordförande Bo Dockered flytta hästsportens spelbolag tillbaka till jordbruksdepartementet.

Bo Dockered är tillsatt av regeringen som ATG:s ordförande. När han kräver att spelbolaget ska ligga under jordbruksdepartementet är han medveten om att det kommer att skapa reaktioner.

– Många kommer att bli arga på mig, det vet jag. Men att vi ska ligga under jordbruksdepartementet är min fasta övertygelse. Anledningen är att man glömt bort att de ursprungliga motiven till varför man anordnar spel är att stödja sport, näring och kultur. Nu talar man enbart om ekonomi, oftast i negativa termer, säger Dockered, själv centerpartist och före detta LRF-ordförande, till TT.

ATG bildades 1974 då bolaget fick i uppdrag av staten att arrangera totospel för hästar. Bakgrunden var att staten genom bildandet av företaget ville säkra trav- och galoppsportens ekonomiska förutsättningar långsiktigt. Omsättningen ökade snabbt, och åtta år senare flyttades ATG över från jordbruks- till finansdepartementet.

De senaste åren har ATG:s omsättning legat på drygt 10,5 miljarder kronor och staten tar in miljardbelopp.

– Det har inte varit helt bra. Hästsport är inte bara spel och finanser, det hör i allra högsta grad ihop med sport och kultur. Den svenska hästnäringen svarar för flera tiotusentals arbetstillfällen i Sverige. Dessutom finns cirka 100000 hästägare, cirka 10000 uppfödare och ett par tusen aktiva. Dessa har alla att ta hänsyn till djurskyddet som ligger under jordbruksverket.

I det starka travlandet Frankrike ligger hästsporten under jordbruksdepartementet. Så är det även i Norge och Finland.

– Vi kommer att ta träffa finansdepartementet inom kort och lägga fram våra åsikter. Jag hoppas att vi sedan får gehör, säger Dockered.