Oväntad seger på dansk mark

SPEL

I söndags vann Joakim Lövgren, 38, Danskt Kriterium med Keep On Flying.

Segern blev, efter att Jocke serverat treåringen, ganska enkel och var värd 290 000 danska kronor.

Oddset stannade vid lite över 3,5 gånger pengarna.

Nu är det väl egentligen inget anmärkningsvärt med detta – Keep On Flying är en bra häst och när kullettan Kato Bee galopperat i sitt försök (kom med i finalen på wildcard) låg vägen öppen. Det är inte heller konstigt att Jägersros stora ”coming man” Joakim Lövgren vinner ett större lopp men han gjorde det som lånekusk.

Keep On Flying tränas nämligen av Billunds Ole Bender, själv ingen oäven kusk, men som nu glatt fick stå vid sidan och se Jägersrotränaren lotsa in hans största triumf, i varje fall så långt i karriären.

Många undrade säkert en aning över detta – att hämta kuskhjälp från andra sidan sundet hör inte till vanligheterna och i varje fall inte någon som normalt inte är catchdriver.

Fick frågan av ägaren

– Det finns faktiskt en liten historia runt det hela, berättar Joakim Lövgren efter segern. En av mina hästägare såg Keep On Flying tävla och gillade vad han såg, faktiskt så pass förtjust att han bad mig kontrollera om hästen möjligtvis gick att köpa. Efter att jag talat med ägaren förstod jag att hästen inte var till salu men lite överraskande fick jag frågan om jag ville köra honom i kvalet till Kriteriet. Det enda kravet var att jag fick lov att även köra honom i finalen.

– Naturligtvis var det lätt att tacka ja, även jag gillade ju hästen. Att jag ringer och försöker köpa hästar hör verkligen inte till vanligheterna men denna gång blev det en liten trevlig historia av det hela.

Genom segern skrev därmed Jocke in sig i historieböckerna, något hans äldre bror Tommy redan 1989 gjorde med Noblesse. Pappa Leif – Kuskchampion på Jägersro åren 1974, 78 och 79 – finns dock inte med över de danska Kriterievinnarna.

– Jag var nära som tvåa med Uggla Nera, hade vi inte blivit störda i loppet tror jag att det hade gått vägen. Jag fick dock kort efter revansch när vi tillsammans vann Nordiskt treårings Mästerskap, minns Leif.

Familjen Lövgren är helt klart en riktig

travfamilj och fortsättning lär följa.

Bra chans i kväll

Joakim vann förra året 43 segrar, hittills i år har det blivit 37. I?kväll startar han två hästar från det egna stallet och båda ska ses med chans:

– Nelle Viking (lopp 1) hade på förhand ett svårt spår i debuten men skötte sig bra. Däremot blev det trångt kort efter start och det blev helt enkelt för bra för honom. Allt verkar fortsatt bra och felfri är han med och strider om segern.

– Simon Starlight (V5-3) var slagen senast när han galopperade, han har haft en period där han inte varit som bäst men nu känns han klart uppåt vilket han bland annat visat i ett provlopp inne på Jägersro. Läget är inte helt lätt och han lär få göra en del jobb ute i spåren men man ska inte räkna bort honom, avslutar Joakim Lövgren.

Tips och kommentarer

Daniel Larsson