Han kommer strypa ”Darth” Bader i natt

avDavid Tanentsapf, Minimedia

Här är de bästa speltipsen inför UFC Fight Night 28

Foto: AP/Scanpix Sweden
Glover Teixeira stryper ut James Te Huna under UFC 160 i slutet på maj. I natt gör han troligtvis detsamma med Ryan Bader.

Alexander Gustafsson, Akira Corassani och Magnus "Jycken" Cedenblad.

I takt med att de svenska stjärnorna växer på UFC-himlen blir det svenska fightingintresset allt större – både för galorna och för bettingen.

Därför bjuder Sportbladet Spels UFC-tokige skribent David Tanentsapf på sina bästa speltips inför varje UFC-gala.

Den här veckan: UFC Fight Night 28 som går av stapeln i Belo Horizonte, Brasilien under natten till torsdagen.

Glover Teixeira – Ryan Bader

Unibets odds: 1,20 – 4,15

Brassen Glover Teixeira har seglat upp som den, bakom Alexander Gustafsson, största utmanaren till Jon Jones lätta tungviktstitel och de allra flesta är överens om att "Hands of Stone" är näste man att få slåss om bältet – bara han planenligt sopar bort Ryan Bader i natt.

Det är en teori som visserligen är ganska enkel att skriva under på, men som ändå är lite problematisk. Glover Teixeira har visserligen imponerat i sina fyra första UFC-matcher men det är inte precis eliten han har mött. En avdankad Rampage Jackson är det största namnet och då bjöd Glover Teixeira inte precis på någon sprakande show.

Faktum är att Ryan "Darth" Bader blir Teixeiras första motståndare som är rankad bland de tio bästa i divisionen och han är den klart bäste motståndaren som brassen ställts emot i sin karriären. 

Glover Teixeira är naturligtvis favorit här, det ska han vara och jag tror ju att han vinner. Men så stor favorit som oddset 1,20 tyder på, det är helt enkelt inte rimligt och jag avstår det raka spelet här alla dagar.

Nåt som däremot är mycket spelbart är att Teixeira vinner matchen genom submission till oddset 4,00. Amerikanens BJJ är inte i närheten av Teixeiras och hamnar det på marken är Glover den klart farligare av de två, oavsett om han hamnar överst eller underst.

Jag sätter mina pengar på att Glover Teixeira kommer att strypa "Darth" Bader i natt.

Yushin Okami – Ronaldo Souza

Unibet odds: 2,90 – 1,37

I ena ringhörnet: En av MMA-världens absoluta BJJ-utövare som ständigt söker avslut och som lyckats med just detta i 15 av karriärens 18 segrar.

I andra: En avvaktande och defensiv fighter som visserligen tagit sig hela vägen till den världstoppen, men som gjort det genom att säkert kontrollera sina motståndare, minimera riskerna och låta domarna avgöra.

Jag vet ju vem jag VILL ska vinna. Men hur tråkig Yushin Okami än må vara säger det faktiskt inte särskilt mycket om hans kapacitet. Och den kapaciteten är hög.

Ronaldo "Jacare" Souza har mött några bra namn i Strikeforce och Dream genom åren, gott så. Men mot sina två vassaste motståndare, Gegard Mousasi och Luke Rockhold, har det blivit förlust. Och den enkla och imponerande segern mot Chris Camozzi i UFC-debuten betyder inte mycket mot Okami. Det här är på en helt annan nivå.

Jag tror att Okamis submission-försvar, han har aldrig blivit utdragen, till stor del neutraliserar "Jacares" vassaste vapen. Brassen är visserligen bättre stående men inte överlägsen på något sätt och när det kommer till brottningen är det klar fördel Japan.

Lite hugget som stucket alltså. Jag tror trots allt att Ronaldo Souza vinner till slut men det stora favoritskapet som gett oddset 1,37 känns mer än lite omotiverat.

Nej, jag tror faktiskt att Souza kommer att undvika klinchen och försöka hålla Okami på avstånd vilket gör att han har en större chans att knocka sin motståndare än att dra ut honom den här gången. Ett chansspel på Souza genom KO/TKO till sex gånger pengarna är det enda som känns vettigt här.

Joseph Benavidez – Jussier Formiga

Unibets odds: 1,18 – 4,40

UFC:s flugviktsdivision är fortfarande väldigt tunn.

Det kan vara viktigt att påpeka det eftersom det här handlar om två högt rankade fighters som vunnit de allra flesta matcherna i karriären. För det finns nämligen inte en chans att det här blir en jämn tillställning.

Joseph Benavidez är bättre än Jussier Formiga på ungefär allt och att han är kvällens största favorit känns väldigt korrekt i sammanhanget. Formigas enda chans är att få ner fighten på marken och få in ett lås, men det känns ärligt talat oerhört långsökt. Benavidez kommer se till att detta blir en stående uppgörelse.

Däremot är jag inte alls säker på att amerikanen, trots sin förväntade dominans, lyckas avsluta brassen här och ett spel på Benavidez via domslut till 2,35 känns som en hyfsad investering.

Francisco Trinaldo – Piotr Hallmann

Unibets odds: 1,30 – 3,30

Hur mycket vi än vill att fler europeiska fighters ska lyckas i UFC är det här en debut som ser minst sagt tuff ut för Piotr Hallman.

Polacken är visserligen stor för att vara lättviktare, men Trinaldo är ännu större och med sin styrka, rutin och hemmaplansfördel känns det som att det här kan bli en relativt säker seger för Trinaldo.

Samtidigt, Hallman har nio raka segrar och debutanter är alltid svårbedömda. 1,30 på Trinaldo känns för lågt för att jag ska våga spela här.

Rafael Natal – Tor Troéng

Unibets odds: 1,35 – 3,00

Svenske Tor Troéng tog en enkel seger i sin UFC-debut mot Adam Cella men i natt får han verkligen bekänna färg mot rutinerade brassen Rafael Natal.

Svensken är stor underdog och ger hela tre gånger pengarna för seger – ett riktigt kanonspel!

Tor Troéng blev visserligen tokknockad av sin senaste kvalitetsmotståndare, Josh Samman, i The Ultimate Fighter i våras men Samman är en riktigt läskig striker och håller en klass stående som Rafael Natal inte är i närheten av. Svensken är dessutom en betydligt smartare och noggrannare fighter och hans kondition känns klasser bättre.

Överlever "The Hammer" bara första ronden, där jag tror att Natal kommer att vara betydligt aggressivare, kommer brassen att få smaka svensk stål inför hemmapubliken.

Marcos Vinicius – Ali Bagautinov

Unibets odds: 3,10 – 1,33

Ryssen Ali Bagautinov är ett spännande nytillskott till UFC:s flugviktsdivision och med åtta raka segrar i bagaget, där bara två har gått hela vägen till domslut, är Sambo-mästaren ett namn att håll koll på i framtiden.

Med det sagt är det en riktigt tuff debut han ställs inför. Bagautinov är liten till och med för att vara flugviktare och debuterar alltså här mot en betydligt större och mer rutinerad fighter på dennes hemmaplan. Att ryssen är storfavorit till 1,33 känns därför faktiskt inte riktigt klokt. Jag spelar Vinicius till 3,10 gånger pengarna alla dagar i veckan!