Experternas dom: Han sparkas först

SPEL

Spelbolagen: ”Behöver leverera direkt”

Foto: Roger Sandberg (mitten) tippas få sparken först av de allsvenska tränarna, men även Hasse Eklund (vänster) lever farligt. Hos de större klubbarna utfärdas varning för Djurgårdens Pelle Olsson (höger).

Roger Sandberg i Gefle kan packa väskorna.

Han är den allsvenske tränaren som får sparken först, enligt oddsen.

– Det känns helt enkelt som att förtroendet och tålamodet för de andra lagens tränare är högre än vad Rogers är, säger Raúl Valencia López hos Betsson.

Att vara tränare i fotbollsallsvenskan är inte bara en dans på rosor, risken att få sparken när resultaten går emot är skyhög.

Inför årets säsong lever tränarna i flera förmodade bottenlag farligt, visar oddsen.
– Vi tror att bottenstriden i år handlar om Gefle, Falkenberg och Sundsvall. Sandberg lyckades hålla Gefle kvar förra året efter att ha kravlat sig fast i Allsvenskan genom vinst mot Ljungskile i kvalet. Gefles tränare går alltså in i årets allsvenska med ögonen på sig och behöver leverera direkt för att inte riskera ligga i farozonen för ett byte av tränare, säger Alex Zachrisson hos Betsafe får medhåll av Erik Wännström hos Nordicbet:

– Gefle kommer med största sannolikhet att behöva finna sig i att kriga i det absoluta bottenskiktet. En längre förlustrad brukar också oftast innebära förändringar på ledarsidan, vilket gör att Sandberg löper en större risk att behöva lämna sitt uppdrag än övriga managers, säger han.

Varnar för Dif och AIK

Hos de större klubbarna verkar tränarna sitta hyfsat säker sett till oddsen. Till viss del kan det bero på att exempelvis IFK Göteborg, Elfsborg och Helsingborg tog in nytt blod så sent som i höstas.

Raúl Valencia López vill dock varna för att Pelle Olssons sejour i Djurgården kan få ett abrupt slut:

– Störst risk ser vi ligger hos Djurgården och Pelle Olsson. De har ett svårt spelschema de första omgångarna då man möter Elfsborg, Häcken och sedan Hammarby. Skulle man gå poänglös där börjar nog båten gunga en aning, frågan är då hur stor förtroendet för Pelle faktiskt är?

Zachrisson lyfter istället fram en annan Stockholmstränare i riskzonen:

– Får man fel start på säsongen, en del skador samt oflyt, ja då kan det mycket väl bli Alm som får packa väskan. Hos oss är det AIK som enligt oddsen sparkar sin tränare först av de ”stora”, säger han.

Se listan på oddsen nedan.