SPELKRIGET

SPEL

Unibet utmanar ATG: Sista dansen innan spelmonopolet faller

Foto: utmanar monopolet Unibet ger sin in på allvar i travvärlden. Nu ska de utmana ATG om poolspelen.

Spelbolaget Unibet förklarar nu fullt krig mot ATG.

Man tar upp kampen om ATG:s heliga kassako, poolspelen.

– ATG-direktörerna vet nog om att det här är sista dansen innan spelmonopolet faller, säger Petter Nylander, VD för Unibet.

Unibet utmanar på allvar den svenska speljätten Aktiebolaget Trav- och Galopp (ATG). De kommer att erbjuda poolspel på svenskt trav med betydligt högre återbetalning än ATG.

– Vi har skapat ett riktigt bra traverbjudande. Vi har förvärvat Sveriges bästa travsajt, travnet.se och under travnets varumärke så lanserar vi ett bra spel, med 90 procents återbetalning.

– Det är det bästa erbjudande som svenska spelare har idag på travspel. ATG:s olika spelformer ger 65 till 80 procent tillbaka till spelarna, säger Petter Nylander, VD för Unibet.

Garanterar bra odds med förstärkning

Till en början handlar det om spel på Vinnare, Plats och Dagens Dubbel. För att skapa ett större värde för storspelare kommer Unibet att förstärka varje pool med insatser.

– Vi kommer att stärka potten genom att själva grunda med belopp upp till 100 000 kronor. Vi kommer att garantera bra odds, säger Nylander.

Planerar ni för ytterligare spelformer framöver?

– Ja, på sikt kan det bli både V5, V4, V64, V65 och V75. Men nu börjar vi med de här tre spelen och kommer igång ordentligt.

Är det här lagligt att göra så här?

– Ja, vi bedömer att vi har EU-rätten på vår sida. Vi har haft ett liknande case i Frankrike som var uppe i Frankrikes högsta domstol och man hänvisade då till EU-rätten.

– Spelarna i Sverige har varit tufft behandlade av monopolet. Jag är helt övertygad om att det faller snart. ATG-direktörerna vet nog om att det här är sista dansen.

Vad kommer svensk travsport att tjäna på det här?

– Vi kommer att fondera pengar till svensk travsport. Mellan 15 till 20 procent av vårt spelöverskott kommer att gå till prispengar på något sätt.

– Det är viktigt för oss att vara trovärdiga. Vi vill gärna konkurrera med ATG, men vi vill gynna och stötta travsporten så mycket vi kan.

Hur kommer den här satsningen att påverka travet?

– Vi tycker att travet har skjutit sig i foten genom det här monopoltänkandet. Se bara på andra sporter, bland annat fotbollen och ishockeyn, som har gynnats mycket av det finns kommersiella TV-kanaler.

– Fotbollen får mycket bättre betalt för TV-rättigheterna, medan travet måste BETALA TV-kanalerna för att få synas. Vi ser att travet haft det tufft i konkurrens med andra sporter och andra spel. Nu vill vi försöka hjälpa till och ändra på det, säger Petter Nylander.

Michael Carlsson