-Prispengarna måste bli högre

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnhästar flyr Sverige - nu kräver travtränare bättre villkor

Stjärnhästarna flyr Sverige.

Klassen på landets travlopp i vinter tappar i kvalitet.

- Prispengarna måste bli högre här hemma, säger tränaren Lutfi Kolgjini.

FLYTTAR HÄSTAR UTOMLANDS Lutfi Kolgjini säger att konkurrenskraftiga prispengar hade fått fler stjärnor att stanna hemma.
Foto: KANAL 75
FLYTTAR HÄSTAR UTOMLANDS Lutfi Kolgjini säger att konkurrenskraftiga prispengar hade fått fler stjärnor att stanna hemma.

Trenden är tydlig. Fler och fler svenska tränare siktar på travloppen i Frankrike och Italien under vinterhalvåret.

De stjärnhästar som inte går till vintervila - Gidde Palema, Conny Nobell - ser istället ut att fly landet. Dumle Loss, Naglo, Kahili, Opal Viking, Pirate Copy, Gazza Degato, Scarlet Knight och Red Chili Pirat är några av dem som redan är på plats eller på gång till Sydeuropa.

Fler flyttar

- Alla mina bästa hästar ska tävla utomlands i vinter - Face of Speed, Needles'n Pins och Olimede, säger Lutfi Kolgjini.

Enligt Ludde är orsaken inte värmen, utan pengarna.

- Om prispengarna i Sverige hade varit konkurrenskraftiga är jag säker på att fler hade stannat hemma. Som det ser ut nu kommer de yngre tränarna som jag, Jörgen Westholm, Robert Bergh, Stefan Melander och Stefan Hultman att förflytta mer och mer verksamhet ner till Frankrike och Italien. Man är på väg att tappa bra folk och bra hästar.

"Sänk skatten"

Vad kan man göra åt problemet?

-För att få högre prispengar måste ATG fortsätta att kämpa för att sänka totoskatten, då blir det mer pengar tillbaka till travet. Jag har svart på vitt att en häst i Frankrike tjänar i snitt 11 000 euro, till skillnad från i Sverige där det ligger på 5 000 euro.

- Dessutom måste svenska staten ge ATG en rimlig chans att konkurrera med spelbolagen på nätet.

För travpubliken och spelarna är det naturligtvis en oroande utveckling. Hästarna som den normalintresserade känner igen blir färre.

-Alla får lida. Sämre sport ger sämre spel, sämre spel ger sämre sport. Det blir en ond spiral, säger Kolgjini.

Penningstint

Träningsförhållandena vintertid är naturligtvis också bättre söderut. Anders Lindqvist som bedriver sin verksamhet permanent i Frankrike brukar hjälpa till att förmedla kontakter för filialer.

De många penningstinna loppen, franska vintermeetinget som säsongen kallas, kulminerar i januari med Prix d'Amerique.

Franska storlopp kan ge miljoner

Mattias Karlsson

Publicerad: