Nybrink: Nu tillhör dom historiens stora fuskare

SPEL

Marseljäsen fastnar i halsen.

Bosse Rydgrens pam-pa-pam känns bara äckligt idag.

Jag säger som Lasse Kongo i "Torsk på Tallinn": Håll käften!

Jag de Bellouet var en simpel fuskare, han ska inte saluteras, och jag känner mig så lurad, så dum.

Och hur dumma i huvudet är doparna?

Förlåt mig, Bosse Rydgren, referent på Solvalla, jag menade inget illa. Jag är bara arg, det är säkert du med. Vi ångrar oss båda, vi skulle ha tänkt oss för.

Att både ettan och tvåan i Elitloppet var dopad är en så stor skandal att vi knappt kan fatta det. Jag de Bellouet och Lets Go, båda var tankade och smällfina i finalen. Jäklar vad de sprang.

Men skyll inte på hästarna, i det här fallet heter skumbagsen Gallier och Ehlert. De sällar sig till historiens stora fuskare: Ben Johnson, Johan Muhlegg, finska skidlandslaget, Tyler Hamilton (cykel), Ludmila Engquist, fäktaren i OS -76 som tryckte på en egen knapp när han ville ha träff, vad han nu hette och så han som åkte taxi i OS-maran, när det nu var.

Hur kunde vi vara så naiva?

De är med i en klubb som man inte kan begära utträde ur. En gång medlem där och vi litar aldrig på dem mer.

Vi som hade köpt snacket om Jag de Bellouet och det franska vitaminföretaget efter dopningsdiskningen i Prix d"Amerique.

Hur kunde vi vara så naiva?

Det är ju en klassiker, alla som åker dit har käkat vitaminer som de fått av tränaren som tydligen varit smittade av något otillåtet.

Familjen Gallier fick flygresan till Solvalla betald av det franska vitaminföretaget och pillade sedan i sin häst diklofenak, eller om det gjorde det innan, det är lite oklart, och körde sedan sönder allt - med bredsidor och godis i venerna. Hur fräckt som helst.

Italiensk tradition

Eller man kanske borde säga - hur dum får man bli? Trodde de verkligen att de skulle slippa dopingprov? Nej, självklart inte, men de trodde möjligen att de var rena. I Frankrike är det också förbjudet att använda diklofenak, man har nolltolerans även där, men däremot ingen karenstid.

Var det bara en ren klantighet? Hade de goda erfarenheter av medicinen ett par dagar innan? Det får vi aldrig veta.

Att Lets Go, tvåan i Elitloppet, tränad av i Italien stationerade tysken Holger Ehlert åkte dit är ingen skräll. Han har gjort det förr och i Italien har man en tradition av att spritsa upp travhästar.

Jag har en kompis som jobbat som stalldräng i Italien och han har berättat om hästar som fått "vitaminer" vid fel tillfälle och skenat rakt in stalldörren när de lastat dem av transporten.

Och visst var det häpnadsväckande att Lets Go blev tvåa i Elitloppet. Så bra hade vi inte en aning om att han var. De var ju bara en chanslös italienare på förhand. Inte visste vi att Ehlert hade en plan - att han minsann visste vad som krävdes för att få lite fjong på grejerna.

Känslan nu är tom. Jag skäms för alla stora ord jag skrivit och sagt om Jag de Bellouet. Jag vill aldrig mer se honom på en svensk travbana.

Läs mer om skandalen:

Micke Nybrink