Giant Superman har hittat formen igen

SPEL

”Skönt att han är tillbaka”

Giant Superman har under ett par år tillhört landets bästa hästar. I år har det mesta strulat för Fredrik Larssons talangfulle travare men i Gulddivisionen på Mantorpstravet visade han gryende form. Giant Superman vann smått överlägset på 1.13,0/2140 m auto efter att ha övertagit ledningen på första långsidan.

– Skönt att han är tillbaka, i dag kändes han riktigt bra, sade Fredrik Larsson.

I fjol var Giant Superman tvåa i Elitloppsfinalen på nya rekordet 1.10,4. Men sedan började problemen i de stora loppen under sommaren och vidare under vinter-meetinget i Frankrike.

Under våren laddade Giant Superman upp med ett par billiga lopp och tog några enkla segrar för att få tillbaka löpglädjen.

– Han var väldigt bra i maj och vi hade laddat för en toppform till Elitloppet igen men tyvärr fick vi inte vara med. Vi satsade sedan på Copenhagen Cup två veckor senare men då hade han en rejäl förkylning i kroppen och blev oplacerad, berättade Larsson.

– Det tog lång tid att komma tillbaka i form igen och det är först nu som han börjat kännas stark och bra igen.

Om en vecka väntar SM på Åby men Larsson tänker inte starta sin stjärna där.

– Nej, 2640 är väl inte hans distans direkt och vi provar i stället Gulddivisionen på Romme om två veckor. Det passar honom bättre.

Hamre gillar Sverige

Finske treåringen Express Merett var V75-omgångens största favorit men han fick en mycket tuff öppning till ledningen av Jorma Kontio och tröttnade helt på upploppet. Segern gick till Archipelago med norrmannen Atle Hamre i sulkyn och treåringen tränas av Stig H Johansson.

Hamre har precis avtjänat ett långt fängelsestraff i Norge men har kommit tillbaka starkt i sulkyn. Lördagens seger, som gav 300000 kronor, är den andra i Sverige för Hamre.

– Jag har alltid känt mig välkommen i Sverige och det här var verkligen roligt, säger Hamre.

– Archipelago tränade vi i Norge men eftersom han är svenskfödd så hade han inga bra lopp där och vi skickade honom i träning till Stig H. Hästen är väldigt stark och därför körde jag fram tidigt utvändigt om Express Merett och i sista kurvan gratulerade Jorma Kontio mig till segern.

Det var dock nära att det skett en olycka under segerceremonin. När Archipelago skulle få sitt segertäcke slog hästen bakut och träffade Hamre på vänster ben. Det hela slutade dock lyckligt även om norrmannen lär ha fått ett rejält blåmärke.

I Mantorp var det också lärlingarnas dag, Frank Nilsson vann två lopp, med Tango Broline och Unbeatabletealight, för sin tränare Åke Svanstedt. Och i den sista V75-avdelningen segrade Copper Beech med Markus Waldmüller i sulkyn som fick chansen av sin chef Conrad Lugauer.

TT