”Djurgården känns lite, lite hungrigare”

Av: Daniel Söderbäck, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

ENKÄT: Spelexperterna om finalserien – de vinner

vinner finalen Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck tror att Djurgården vinner finalserien som inleds i kväll.
Foto: bildbyrån
vinner finalen Sportbladets spelexpert Ulrik Sandebäck tror att Djurgården vinner finalserien som inleds i kväll.

2–2.

Det är ställningen mellan Djurgården och HV 71 vad det gäller antalet SM-guld under 2000-talet.

I kväll inleds jakten på ett nytt guld – med match nummer ett i Stockholm.

Sportbladet Spel tog hjälp av spelexperterna för att få svar på tre heta finalfrågor.

✓ Här är frågorna till experterna:

1) Vem blir finalseriens poängkung? Varför?

2) Vad har varit slutspelets positiva respektive negativa överraskning för er?

3) Hur slutar matchserien och varför?

✓ Så svarar experterna:

Ulrik Sandebäck, spelexpert Sportbladet:

1) – Jag lägger min röst på Johan Davidsson. En spelare som blir bättre och bättre ju mer som står på spel. Såg riktigt bra ut i de senaste matcherna mot Skellefteå.

2) – Postiva; Djurgårdens armé av röda fans. Är ju en galen stämning, främst när matcherna går på Hovet. Negativa: Linköpings stjärnor som säckade ihop helt efter OS.

3) – Det kommer bli en rysarserie tror jag. Men Djurgården känns lite, lite hungrigare. 4–3 till ”de röda”.

Andreas Slätt, marknadschef Unibet:

1) – Jukka Voutilainen, HV 71. Han har levererat under serielunken och varit minst lika vass i slutspelet tillsammans med Davidsson, Laine och Melin. Voutilainen vet var kassen är helt enkelt...

2) – Gustaf Wesslau har varit slutspelets mest positiva överraskning och den mest negativa överraskningen är Färjestads tidiga uttåg. Wesslau har varit fenomenal och hans utveckling påminner om ”Monstret” Gustavssons fjolår. Om Djurgården vinner SM-guldet är det med all säkerhet Wesslaus målvaktspel som ligger bakom.

Färjestad har redan börjat ”städa” i sina led, lyft fram Jörgen Jönsson i en tydligare coachroll och får hem ett par NHL-spelare – allt detta på grund av en mycket svag insats i årets slutspel.

3) – Vi är övertygade om att det kommer att bli en extremt tajt finalserie och det är mycket jämnt mellan lagen. Under pistolhot säger jag HV 71 som vinner serien med 4–3 och den som avgör tillställningen till HV 71:s favör heter Teemu Laine.

Urban Aheinen, oddssättare Nordicbet:

1) – Dags för de tongivande spelarna att kliva fram och Johan Davidsson ligger bra till här. Han är mycket betydelsefull i power play och är en lika bra målskytt som framspelare, han spelar dessutom i finalseriens bästa offensiva femma och blir min knappa favorit här.

2) – Djurgårdens förmåga att bara köra på oavsett vad det står i matcherna. Dessutom är lagets defensiv riktigt bra med Wesslau i spetsen och jag tror inte någon vågat tippa Stockholmarna i final innan säsongen.

På pappret skulle Linköping bara ta sig till final men knappa 4–3 i matcher mot Frölunda och sedan totalt utspelade av Djurgården så ligger nomineringen ”slutspelets flopp” nära till hands.

3) – Det kommer bli en otroligt tuff matchserie där varje match är en nyckelmatch. Vi tror HV vinner med 4–3 i matcher. Tufft och jämnt hela vägen. HV har dock flera spelare som kan avgöra och dessutom fördel av en eventuell sjunde match på hemmais.

Stefan Österberg, oddssättare Svenska Spel:

1) – Johan Davidsson HV 71, gör flest poäng i finalserien, för att han får mest förtroende av tränaren och är nyckeln i power play. David Petrasek ligger också bra till av samma anledning som ovan. Djurgården sprider mer sina poäng över alla femmorna så därför blir ingen djurgårdare poängkung i finalserien.

2) – Positivt har varit den anfallsglada hockeyn som bjudits i de flesta fallen, och att Djurgården som outsider inledningsvis på säsongen lyckats ta sig till final. Det är positivt för svensk hockey att inse att stor plånbok inte löser allt för klubbarna. Jag tycker inte det finns något negativt med slutspelet, Sveriges två bästa lag möts i final, kan väl inte bli bättre...

3) – Djurgården vinner SM-guldet efter 4–2 i matcher

Dan Vikman, presschef Expekt:

1) – Det ligger i luften att Johan Davidsson kliver fram och blir en poängkung i slutspelet, men Marcus Nilson kan lika gärna ta taktpinnen.

2) – Utan tvekan Djurgården som har visat att man kommer långt med en tydlig spelidé och ett väl sammansatt lag med unga krafter.

Färjestad har varit en besvikelse i grundserien och i slutspelet, men det var på sitt sätt en väntad nedgång.

3) – Får Djurgården en bra start kan man vinna, men HV 71 är en maskin och genom hemmaplansfördelen vinner man serien med 4–3 till slut tack vare sin jämnhet i femmorna.

Mattias Henningsson, oddssättare Betsafe:

1) – Vi tror att Jukka Voutilainen vinner poängligan i finalen. Han har sett stabil ut under hela säsongen där han producerade 37 poäng. I slutspelet har han tagit ytterligare ett steg och med sina åtta poäng är han med i toppen av slutspelets poängliga. Då vi också tror att HV 71 kommer gå vinnande ur serien är det naturligt att en spelare från HV 71 vinner. Största utmanaren finns i lagkamraten Johan Davidsson.

2) – Djurgården har varit den mest positiva överraskningen sett över hela säsongen och därför kanske man inte ska kalla det överraskning att de tagit sig till final när de kom tvåa i serien. Oavsett har de imponerat med sitt vägvinnande och anfallsglada spel som är mycket roligt att titta på.

Den negativa överraskningen är Frölunda som åkte ut redan i kvartsfinalen trots en 3–1-ledning i matcher mot Linköping. Frölunda skulle vinna i år med flera stjärnor i laget men har inte lyckats få det att stämma och har helt klart underpresterat.

3) – Vi tror att HV 71 kommer gå vinnande ur en jämn matchserie där det går till sju matcher och således vinner HV 71 med 4–3. Djurgården har gjort det riktigt bra och kan vinna sina hemmamatcher men kommer se sig besegrade på bortais där HV 71 är starka.

Hannes Wåhlin, pr-ansvarig Betway:

1) – En inte allt för vågad gissning är HV:s lagkapten Johan Davidsson. Han har en förmåga att kliva fram när det gäller och har redan producerat i slutspelet.

2) – Gustaf Wesslau har verkligen varit ett utropstecken i slutspelet. Han imponerade redan i grundserien, men att han skulle växa ut till slutspelets hetaste målvakt var det nog inte många som trodde på förhand.

Vi trodde att Frölunda skulle växa i ett slutspel, men de förblev en besvikelse säsongen igenom. Kvartsfinal är inte godkänt efter en sådan storsatsning inför säsongen.

3) – Vi tror att HV 71 kommer bli en övermäktig uppgift för Djurgården. Hardy Nilssons mannar har imponerat stort i slutspelet, men vi tror inte att de har tillräckligt med energi kvar för att slå elitserievinnarna. En viss mättnadskänsla kan även ha smugits sig in hos Djurgården, som redan överträffat förväntningarna.

DISKUTERA: Vad tror du om kvällens final. Hur kommer du att spela? Tyck till och diskutera HÄR!

Publicerad: