Följ Kari och fyll plånboken

SPEL

Leif Holmqvist: Lähdekorpi visar upp det ena förvandlingsnumret efter det andra

Har ni hängt med i i Karis segertåg?

Då finns chansen att plånboken år välfylld.

I annat fall kommer det nya chanser.

För det finns ingenting som talar för att travtränare Lähdekorpi har någon tanke på att minska takten.

Han visar upp det ena fövandlingsnumret efter det andra och ärrade kämpar i travbranschen står där med gapande mun.

Hittills i år har han tränat 38 V75-vinnare. Helt makalösa siffror och fortsätter det i den här takten kommer han att sätta ett svårslaget rekord. Stig H Johansson vann 56 rikstotolopp 1986.

En siffra som tidigare verkat omöjlig att matcha. Men nu är alltså Kari Lähdekorpi på väg att sno det rekordet.

Jag har varit med några år i travet och sett en hel del imponerande tränarinsatser. Sören Nordin kunde få fart på det mesta. Stig H Johansson är fortfarande en mästare och Bo William Takter var också en trollkarl som visade upp häpnadsväckande förvandlignummer. Men jag undrar om inte Kari Lähdekorpi tar priset. Efter bara någon vecka i hans stall i Halmstad kommer hästarna ut och är flera klasser bättre.

Ett av hans senaste förvandligsnummer får ni se i V75 på lördag. Femåriga stoet Quantas Bint som vann ett lopp förra året och var segerlös i år när hon kom till Lähdekorpi för en månad sedan. Nu har hon tagit två imponernade segrar på 13-tider efter löpningar i dödens!

Karis omöjliga kombination

Dessutom spelar Kari golf. Trav och golf har nämligen ansetts som en omöjlig kombination. När det blev populärt bland travtränarna med golf i början av 90-talet och travtouren drog i gång var det många experter som hade förklaringen klar om det gick dåligt ett tag för någon golfande tränare.

”Han spelar bara golf och hinner inte träna hästarna”, meddelade man lite snusförnuftigt. Kari Lähdekorpis framgångar började ungefär i samma veva som han lärde sig se skillnaden mellan en driver och en järnsjua för ett par år sedan.

Knappast någon av hans hästägare som har synpunkter på att Kari drar iväg på en golfrunda emellanåt. Hittills i år har hästägarna redan fått dela på drygt 13 miljoner.

Veckans tips

Leif Holmqvist