Missen som kostade svensken 120 000 kr

avMadeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Trodde att Australien skulle vinna Eurovision – fick tröstpeng istället

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Australiens Dami Im i Green Room under omröstningen i finalen i Eurovision Song Contest.

När Australien snuvades på vinsten i Eurovision Song Contest kostade det 33-åriga svensken 120 000 kronor.

Tröstpengen: närmare 80 000 kronor.

– Det är tråkigt att jag inte satte mitt spel på Australien, men man kan inte sätta alla spel, säger han.

Årets omröstning av Eurovision Song Contest blev riktigt spännande. Australien med artisten Dami Im och låten ”Sound of Silence” var en av förhandsfavoriterna.

Och om juryn hade fått bestämma hade segern gått till Dami Im då hon fick flest röster av dem. Men när sedan folkets röster presenteras gick Ukraina om och knep segern.

För en 33-årig svensk blev det en ”dyr” historia då han hade spelat 25 000 kronor på att Australien skulle vinna. I och med att Ukraina knep segern gick han miste om 120 000 kronor.

– Det är tråkigt att jag inte satte mitt vinnarspel på Australien, men man kan inte sätta alla spel. Men jag tog igen lite på att jag hade spelat Australien topp tre, topp fyra, topp fem och topp tio. Jag spelade även att Australien skulle slå Sverige.

”Gick igenom alla juryröster”

Dessutom uppdagades det efter programmet att Danmark hade gett Ukraina högsta poäng av misstag. En av jurymedlemmarna misstolkade rankningen och gav bottenbidragen toppoäng.

– I går gick jag igenom alla juryröster om det fanns något liknande. Om det var fler som hade kunnat uppfattat fel, men jag hittade inget.

Varför trodde du så mycket på Australien?

– Låten är bra. Även om det inte är min absoluta favorit. Sedan tycker jag att hon framförde låten bra. Liveversion är bättre än studioversionen. Låten lyfter verkligen live. Hade det varit för sju eller åtta år sedan hade Ryssland vunnit men jag tyckte inte att deras låt var tillräckligt modern. Ryssland stod under två gånger pengarna att de skulle vinna. Men jag tyckte att Australien hade lika stor chans, berättar han.

Vann på Malta och Schweiz

33-åringen spelade in sammanlagt omkring 80 000 kronor på olika spel under Eurovision – så helt lottlös gick han inte.

– Bland annat spelade jag att Malta inte skulle komma topp-tio. De kom fyra av juryn och på plats 20 bland folket. Jag tippade att de skulle komma på plats 12-13 och de hamnade på plats 12.

– Jag hade även lagt ett spel där jag trodde att Schweiz skulle komma sist i sin semifinal och det gjorde de. Man måste tänka vilka länder som kan få grannröster. Vissa kan ha dåliga låtar men de har grannländer som röster. Schweiz kanske inte har naturlig röst från något grannland, därför kan det vara bra att spela dem. Schweiz får inga gratispoäng från något land, de måste ha en bra låt för att ta sig till final och det hade de inte i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM