Ni måste ge oss spelare action, kuskar

SPEL

Micke Nybrink: Ärade travbanechefer - åk till Las Vegas på studiebesök

Det sägs att trav är en sport.

Jag har också tyckt det – tidigare. Numera är jag tveksam.

För i en sport vill man väl vinna, det är grundtanken.

Men den lilla finessen har dagens kuskar glömt bort.

Som i lördags: Jag vet inte om kuskarna hade blivit ilurade Valium eller, ännu värre, om de är så här dåliga. V75-vinnarna Smashing Victory, Thrust My Step och Sugarless – var de bra? Kan någon svara på det? Jag har ingen aning och det har nog inte någon annan heller, inte ens Goop, ”Hockey” eller Untersteiner som körde vet något. Hästarna blev aldrig satta på prov, ingen av de andra kuskarna var intresserad av att syna dem. Som sagt, antingen hade de proppats fulla med lugnande eller så är de inga idrottsmän.

Våga svara ut favoriten

Torbjörn Jansson är den ende som får godkänt: han körde i spets med Dash Girl och Favorit och utmanade därmed Mr Vole och Hootka, två jättefavoriter som tydligen kunde förlora. Nu fick Janssons hästar i och för sig stryk – men han försökte i alla fall. Kämpade, slogs, tävlade. Skärp dig, Jansson, du skulle ha lagt dig på rygg och blivit tvåa. Nä, jag skojar förstås.

Tyvärr verkar det som det enda sättet många kuskar läser på inför ett lopp är med ett ögonkast på oddstavlan strax före start. ”Okej, åttan är favorit, då är den jag ska släppa ledningen till. Så kan jag bli tvåa.” Hallå, vakna! Kör för seger, svara ut favoriten. Visa lite stake. Ge oss som spelar action, annars tappar vi sugen och börjar lira på riktiga sporter.

Om vi inte har tröttnat på arrangemangen på våra travbanor innan dess, vill säga. Jag förstår dem som stannar hemma och ser loppen på tv, även om det inte går att jämföra med trav live. Jag förstår folk som inte vill betala 60 spänn i inträde (Solvalla i lördags), bränna en femhundring på restaurangen och bara få se ett fåtal hästar före tävlingarna, oftast lunkande i bakvarv eller i 1.20-fart över upploppet. Valuta för pengarna? Knappast.

Ärade travbanechefer: Åk till Las Vegas på studiebesök. Där tar man hand om spelarna. Där blir man inkastad och mutad med billig mat och dryck. Pengarna plockar de i och för sig av en vid spelborden – men det är fasen så mycket roligare.

Veckans tips

Micke Nybrink ([email protected])