Vinn – och du svartlistas av Svenska spel

Publicerad:
Uppdaterad:

Här avslöjas spelbolagets hemliga taktik – då skyller de på slumpen

Maxinsatser från amatör-spelare går obemärkt förbi.

En enstaka hundring från proffsspelaren stänger marknaden och sänker oddset.

– Det snackas om det internt. Alla vet om det, säger en källa med god insyn i Svenska spel om företeelsen.

Foto: david scherman
Staffan Rehnström, Svenska Spel.

Fenomenet kallas flaggning. En i längden vinnande spelare stämplas i datasystemen. Så snart denna spelar på Svenska spels webbsida stängs objektet för spel och odds sänks. Enligt flera källor är det vardagen för vinnande spelare på Svenska spel.

– Det är vedertaget att man gör skillnad på proffspengar och vanliga pengar, säger en källa.

Skapade ett nytt konto

Han berättar om hur oddssättare på Svenska spel kontaktas när det har kommit in så kallade proffspengar från flaggade spelare. Spelet har då stängts och man vill då att oddssättaren ska kontrollera sina fakta igen. Ofta med följden att oddset sänkts när marknaden öppnar igen.

För att kontrollera den påstådda skillnaden mellan proffs- och amatörspelare filmade vi hur det går till när vaden läggs.

Vi skapade ett helt nytt konto hos Svenska spel och testade att spela en maxinsats, 1 000 kronor (två kuponger á 500 kronor), på en svensk handbollsmatch. 20 minuter senare lät vi en proffsspelare spela 500 kronor på samma vad – matchen stängdes då direkt.

Svenska spel nekar

På Svenska spel förnekar man uppgifterna om flaggning av särskilda spelare.

– Vi behandlar alla spelare lika. Alla får spela 1 000 kronor på en singel och 2 000 kronor på en dubbel, säger Staffan Rehnström, oddsansvarig på Svenska spel.

Han tycker inte att vårt exempel visar på någon flaggning.

– Ni har tittat på två spelare under en dag. Det som har hänt är att risken kommit upp. Vi har blivit mätta.

Under de här 15 minuterna menar Staffan Rehnström att det kommit in så mycket pengar från butiksspel, som enligt honom står för 80 procent av spelen, att de inte kan ta mer risk. Proffs-spelarens insats ska alltså bara varit droppen som fick bägaren att rinna över.

Vi visar då vårt andra exempel. Ett spel som bara finns på nätet och där det i stället är 30 sekunder mellan vårt och proffsspelarens spel.

För att testa om det är summan eller spelaren som styr spelar vi för 500 kronor medan proffspelaren nöjer sig med 100.

”Företagshemligheter”

Resultaten blir detsamma. Matchen stängs inom loppet av några sekunder och oddset sänks.

– Det är samma scenario som innan, säger Staffan Rehnström.

Men den här enstaka hundringen stänger marknaden med bara 30 sekunder mellan våra spel. Och återigen stängs den när samma spelare spelar. Varför?

– Det är inte han som stänger marknaden. Det kan ha kommit in spel tidigare och nu har vi nått vår riskstängningsnivå.

När vi ber Staffan Rehnström ta fram siffrorna för den aktuella matchen och ger honom möjligheten att visa på hur mycket risk de fått in när oddset stängdes säger han nej.

– Våra böcker är företagshemligheter.

Källan med god insyn i Svenska spel tror dock att Staffan Rehnström avböjde att visa upp boken på det enskilda spelet av en annan anledning.

– Det är så klart för att spelet inte gick i taket på risknivån. Sedan vill de nog inte visa upp ett system som flaggar spelare.

Flaggning är ingenting som vare sig Svenska spels uppdragsgivare, finansdepartementet, eller tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen känner till.

– Jag har aldrig hört talas om det här och det är ingenting som regleras av lotterilagen, säger Jonas Alling, verksamhetschef för tillsynen av Svenska spels vadhållning.

Han säger att om det visar sig behövligt så kommer åtgärder att tas mot Svenska spel.

– Men då måste vi sätta oss in i ämnet och få mer kött på benen.

Erik Karlsson
Marcus Hassel

Publicerad: