Erik Adielsson vann Oslo Grand Prix

SPEL

”Jag är mållös”

Oslo (TT)

Fransk häst med svensk kusk var segerreceptet i det norska storloppet Oslo Grand Prix. Erik Adielsson gjorde inget misstag bakom starka Mara Bourbon som vann enkelt på 1.13,2.

– Jag är faktiskt mållös just nu, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Mara Bourbon travade utvändigt om ledande storfavoriten Steinlager större delen av loppet men kunde ändå vinna lätt före landsmannen Kool du Caux. Trea, och bäste svensk, blev Hot Shot Knick med Thomas Uhrberg i sulkyn.

Det var mycket känslor hos segerkusken Erik Adielsson efter Grand Circuit-segern.

– Just nu bubblar det bara inombords, sade han.

– Det var en fantastisk häst att köra, hon gillade inte riktigt de snäva kurvorna och inte heller den hårda banan men hon tog sig samman fint till loppet och minuterna innan start blev jag rätt så optimistisk.

Tuffa lopp

Tränaren Jean Pierre Dubois är en av de största i Frankrike med över 1000 hästar i sin ägo. Han har tidigare vunnit Oslo Grand Prix med Ganymede, som är pappa till Mara Bourbon. Oftast brukar 66-åringen köra sin hästar själv men den här gången valde han Adielsson som kusk.

– Jag börjar bli gammal, därför valde jag Erik, sade Dubois och skrattade.

– Nej men jag vet vad som krävs att köra dom här hårda och tuffa loppen i Skandinavien och där är Erik betydligt bättre än jag.

Vilken taktik hade ni lagt upp?

– En sån bra kusk som Erik behöver man inte ge några körorder till men vi enades om att inte backa från spår 8 för då hamnar man sist och då är loppet över. Det var bättre att sitta utvändigt om ledaren i stället för Mara Bourbon som är väldigt stark.

Knappast Elitloppet

Första kilometern gick inte snabbare än 1.14,7 och då var det de två främsta som skulle göra upp om det. Men Steinlager vek ner sig helt på upploppet och kan knappast ha varit frisk. Därför är det osäkert om den norsktränade hästen kommer att kunna försvara fjolårets seger från Elitloppet på Solvalla om två veckor.

Mara Bourbon kommer knappast till Elitloppet men det gör däremot Hot Shot Knick som avslutade starkt som trea efter ett lopp i fjärdepar utvändigt.

Ett bra formbesked gav fjolårets suverän Conny Nobell som vann ”Europamatchen” på 1.13,6 över medeldistans. Men ägaren och tränaren Björn Goop funderar fortfarande kring Elitloppet.

– Vi får se hur det blir. Det ställs i bland lite för stora krav på Conny, tycker Björn Goop.

I det stora kallblodsloppet var Järvsöfaks som vanligt överlägsen. Jan-Olov Persson tryckte på hårt utvändigt om ledande Moe Odin under de sista 800 metrarna och segertiden blev fina 1.20,5/1609 m auto.

TT