Guldtränarens varning

SPEL

Cratz tror att Hammarby kan åka ur superettan

Efter den katastrofala starten i superettan – nu pekar oddsen på att Hammarby inte klarar att gå upp i allsvenskan i år.

Bajens guldtränare Sören Cratz håller med om att det blir tufft – och varnar samtidigt för att klubben riskerar att åka ner i division 1.

– Hittar de inte glädjen finns absolut den risken, säger han till Sportbladet Spel

Hammarby åkte ur allsvenskan förra året, men många experter trodde inför årets säsong att laget skulle gå raka vägen upp igen.

Men inledningen har varit tuff, betydligt mycket tuffare än förväntat. Laget har bara tagit tre segrar på åtta matcher och parkerar efter tisdagens förlust mot Jönköpings Södra på en tiondeplats i tabellen.

Nio gånger pengarna

Enligt spelbolagen betyder den misslyckade inledningen att drömmen om allsvenskan 2011 förblir just en dröm. Betsafe ger hela nio gånger pengarna på att Hammarby flyttas upp, en kraftig fingervisning på lagets klena chanser.

Sören Cratz, legendarisk Bajen-tränare som ledde laget till föreningens första och enda SM-guld 2001, håller med om uppskattningen. Och Cratz, numera tipselittränare i IFK Norrköping, är inte förvånad över Hammarbys problem.

”Truppen är bra”

– Hammarbys trupp är bra, bättre än de flesta andra lagen i superettan. Men det blir tufft för dem att gå upp nu. Det är lätt att bli lurad i den här serien, att tro att det bara är att gå raka vägen upp igen om man kommer från allsvenskan. Går det sen inte bra i början kommer pressen, och i ett lag som Hammarby blir den väldigt stor. Då är det tålamod och hårt arbete som gäller, några andra lösningar finns inte, säger han.

Sören Cratz drar paralleller till IFK Norrköping, som åkte ur allsvenskan 2008 och höll på att åka raka vägen ur Superettan i fjol.

”Låter jävla tråkigt”

– Just nu leder IFK serien, med ett lag som fotbollsmässigt inte är lika bra som fjolårets. Men det här IFK-laget lever inte under samma press. De jobbar och känner för varandra på ett helt annat sätt.

Menar du att Hammarby riskerar att åka ur?

– Ja, hittar de inte glädjen finns absolut den risken. Norrköping var ju nära i fjol med bara tre, fyra omgångar kvar. Jag tror det var att Stefan Tordarson kom in som gjorde att de hängde kvar, han kom in med kämparglöd och hjärta. Hammarby måste göra det nu också, hitta glädjen. Det låter jävla tråkigt, men de får absolut inte titta på tabellen och räkna hur de ska hamna där eller där. Det måste vara full fokus på nästa match, och bara på den. Men där är Micke och Jesper så pass rutinerade så det vet de om.

”Micke” och ”Jesper” har efternamnen Borgqvist och Blomqvist, Hammarbys tränarduo. De har fått utstå hård kritik från Hammarbyfansen, delvis på grund av resultaten men också för sina bakgrunder i Djurgården och AIK. Sören Cratz går i taket när det kommer på tal.

– Det är så otroligt larvigt. Tror du att det ens hade kommit på tal om Hammarby ledde serien? De som skrek så mycket 2001 och tyckte att vi var så jävla bra, det är nu i motgång de verkligen behövs. De måste ge sitt stöd till laget i stället för att tjafsa. Annars är de inga riktiga fans.