Lurade till sig 126 miljoner – på lotto

SPEL

Säkerhetschef anklagas för gigantiskt bedrägeri: ”Finns tillräckliga bevis”

Han mixtrade med lotteriets datasystem – och vann 126 miljoner kronor.

Nu åtalas Eddie Raymond Tipton,51, från Iowa för två fall av bedrägeri.

– Det finns tillräckliga bevis för en jury att utifrån bevisen dra slutsatsen att den åtalade manipulerade med lotteriutrustningen, skriver åklagaren, rapporterar Daily Mail.

Foto: Eddie Raymond Tipton

Eddie Raymond Tipton arbetade som säkerhetschef hos jättelotteriet Hot Lotto under 2010 och hade därmed tillgång till lotteriets datasystem. Enligt åtalet ska han ha installerat ett hack-program som gjorde att systemet ”slumpvis” skulle välja hans nummer i samband med lotteriet. Dessutom ska han ha stängt av övervakningskamerorna på lotteriets kontor när han installerade programvaran, allt för att inte åka fast – i vad som kunnat bli en ”perfekt kupp”.

Härvan avslöjades först ett år efter dragningen, när en advokat utan framgång försökte hämta ut vinsten på 14,3 miljoner dollar, motsvarande 126 miljoner kronor, åt en anonym vinnare.  Då advokaten vägrade att uppge vem han representerade fattade spelbolaget och polisen misstankar.

Nekar till anklagelserna

I hopp om att hitta den mystiske ”vinnaren” släpptes en övervakningsfilm från butiken där ”vinnarlotten” hade köpts. En tidigare kollega till Tipton pekade ut honom som ”vinnaren” och polisen kunde därmed identifiera honom.

Efter förhör med Tipton började man gräva i hans förehavanden strax innan lotteriet 2010 och fann att 51-åringen hade skapat ett datorprogram som inte bara tog fram rätt lottonummer – utan även förstörde sig självt utan spår.

Dessutom var mannen en av fem personer som hade tillgång till övervakningskamerorna. De övriga fyra kommer i rättegången vittna att de inte försökt stänga av kamerorna.

Enligt mannens advokat nekar han till anklagelserna. Tipton riskerar upp till fem års fängelse och 66 000 kronor i böter om han döms.

ARTIKELN HANDLAR OM

Spel

Lotto