”De riskerar att bli VM:s största flopp”

SPEL

ENKÄT: Spelbolagen om: Tre Kronors chanser, floppen och bästa spelen

Foto: vann os-guld på hemmaplan I februari jublade en hel nation åt Kanadas OS-guld i Vancouver. Nu tror inte spelbolagen och dess odds på att bedriften upprepas i VM.

Bengt-Åke Gustafsson gör sitt sista VM som förbundskapten för Tre Kronor.

Ryssland och Kanada är storfavoriter enligt oddsen.

Här svarar spelbolagens experter på de tre hetaste spelfrågorna inför turneringen i Tyskland.

✓ Här är frågorna:

1) Vad krävs av Tre Kronor för att man ska ta medalj?

2) Vilken favorit riskerar att floppa?

3) Vad ser ni som det bästa spelet just nu på hockey-VM?

✓ Jörgen Sparredal, bet365:

1) Även om Tre Kronor har ett intressant lag saknar de en riktigt vass förstakedja och vi tror att Tre Kronor får svårt att hävda sig. Det krävs ett mirakel för att Tre Kronor ska vinna guld men vi håller det inte för omöjligt att de kan ta bronset. Vi erbjuder hela tio gånger pengarna på att Tre Kronor vinner guld och 3.00 på att de tar medalj.

2) Ryssland och Kanada är de två förhandsfavoriterna. Av dessa två lag tror vi att Kanada riskerar att bli den stora floppen. Kanada har inte ett lika vasst lag som ryssarna och då man satsar ungt är de ett frågetecken. Vi tror att Kanada får svårt att utmana Ryssland om guldet.

3) Ryssland att vinna guld känns som ett mycket bra spel. I övrigt kan ett spel på att Schweiz vinner grupp B vara en rolig chansning.

✓ Andreas Slätt, Unibet:

1) Det som krävs förutom lite stolpe in i allmänhet är att Jonas Gustavsson blir tydlig förstemålvakt och lever upp till smeknamnet ”Monstret” och motar allt i sin väg. Sedan är det av yttersta vikt att ungtupparna med Päärjärvi-Svensson och Victor Hedman visar fart, frenesi och taktfullhet i symbios med det äldre gardet som får visa rutin, ansvar och leverans i viktiga lägen som exempelvis power play. Medalj är ingen omöjlighet, men som sagt; Ryssland och Kanada ser i vanlig ordning mycket starka ut.

2) Med senaste dagarnas ”nej tack” från svenska NHL-stjärnor löper faktiskt Sverige risken att bli floppen även om vi initialt förstår att vi har en tunn trupp i relation till Ryssland. Vi har dock ett spännande, ungt lag utan fixstjärnor, vilket vi gillar, men orutinen kan dessvärre också vara vårt största ok.

3) Ryssland som vinnare av VM. En hemskt vass trupp som var stark före Ovetjkin, Kovaltjuk, Semin och Varlamov tackade ja. Laget blir mycket svårslaget om truppen finner den inre harmonin och spelglädjen. Om Ryssland får till det; ja, då blir man extremt svårslagna i Tyskland.

✓ Urban Aheinen, Nordicbet:

1) Att hela laget överpresterar. Vi såg under OS stora svagheter i det svenska laget och föryngringen i truppen gör det inte lättare att leverera och leva upp till de stora förväntningarna. Inget ont om den nya generationen och det kommer på sikt bli riktigt bra men i detta VM räcker vi helt enkelt inte till mot de stora nationerna och det ska även mycket till att vi kniper bronspengen.

2) Ryssland och Kanada ser riktigt starka ut och är klara favoriter till att mötas i finalen och vi har svårt att se någon av de två stora nationerna misslyckas.

3) Att Finland slutar bättre än Sverige till oddset 1.85.

✓ Dan Vikman, Expekt:

1) Främst tre saker i ett lovande men ganska ringa betrott lag: att man får en gynnsam lottning om det blir kvartsfinal, att en målvakt kliver fram som matchvinnare, och att några NHL-förstärkningar tar på sig ledarrollerna.

2) Ryssland är favorit att vinna guldet, men vi har ju sett tidigare hur laget med alla starka individer kan falla igenom när man minst anar det. Det gäller att Bykov får ihop laget.

3) Tyskland betalar 5.20 mot USA just nu i inledningsmatchen. USA:s spelare kan vara lite trötta av olika orsaker i början av turneringen och Tyskland kommer att ha ett enormt publikstöd. Det är klasskillnad mellan lagen men Tyskland kan skrälla på ren vilja och hemmaplansfavör.

✓ Per Persson, Svenska Spel:

1) Det krävs att samtliga spelare ska prestera på sin absolut högsta nivå, nästan överprestera faktiskt. Vi saknar ett par riktiga ledare, som ska leda och driva laget. Därför måste Sverige än en gång lita till kollektivet, och att de unga spelarna bidrar med inspiration och go till laget.

2) Ryssland är ganska klar favorit. Men Kanada har ett offensivt vasst lag, och lyckas Mason täppa till så har dom god chans att stjälpa ett favorittyngt Ryssland. Så Ryssland får bli svaret.

3) På vårt unika spel där du kan spela vilka två lag som möts i finalen kan man hitta fina odds. Tjeckien/Finland till 45 gånger pengarna skulle kunna vara något. Men det finns många bra andra kombinationer för den som letar...

✓ Mattias Henningsson, Betsafe:

1) Att man har fokus på rätt matcher. För att gå hela vägen krävs det inte att man vinner alla matcher utan det gäller att vinna rätt matcher. I OS spelade Sverige fantastisk hockey i gruppspelet och var som bäst när det gällde som minst. I den första riktigt viktiga matchen mot Slovakien blev det stryk och OS-drömmen var slut redan i kvartsfinalen. Det räcker att ta sig vidare från gruppen som trea och sedan jobba sig in i turneringen och vara som hetast när det blir kvartsfinaler. En annan viktig faktor är som alltid målvaktsspelet. Kan Jonas Gustavsson hålla tätt bakåt finns goda chanser till medalj.

2) Om man kan kalla USA för favorit tror vi det blir dem som floppar. USA var i OS-final för drygt två månader sedan och gjorde det riktigt bra då. Nu finns inte alla de stora stjärnorna tillgängliga och vi sätter ett frågetecken för USA och tror det blir tidig sorti för amerikanarna som lämnar VM redan i kvartsfinalen.

3) Tjeckien att vinna grupp C till 2,30 är intressant. Tjeckerna vann över såväl Sverige som Ryssland i LG hockey games förra veckan och ska ha bra chans till att vinna grupp C där det enda riktiga hotet är Sverige.

✓ Hannes Wahlin, Betway:

1) Tre Kronor har ett på papperet svagare lag än guldfavoriter som Ryssland och Kanada. Men genom åren har man lärt sig att aldrig räkna bort Sverige. De riktiga topparna saknas så det kommer krävas ett klassiskt svenskt lagspel där alla jobbar för varandra. Självklart måste även Jonas ”Monstret” Gustavsson ha en väldigt bra turnering om det ska gå vägen.

2) Ryssland har ett väldigt bra lag på plats. Men det är många egon som slåss om äran och det visade sig inte minst i OS att det inte alltid är till det bättre. En väldig press på ryssarna nu efter fiaskot i OS och det kan mycket väl bli en ny flopp här.

3) USA har visat i både OS och juniorturneringar att man har en grym generation på gång. Att man ändå är såpass lågt rankat som man är inför VM känns lustigt. Klart intressant vinnarodds på USA.

DISKUTERA: Hur spelar du på VM? Vilka vinner? Hur går det för Tre Kronor? Tyck till & diskutera HÄR!