Tarzan, byt ut dig själv...

SPEL

Micke Nybrink: Svenskarna förolämpade de franska montehästarna

Vi njöt av Scarlet Knights upplopp i Prix de Cornulier.

Med ny ryttare, en liten tjej, gjorde han sitt bästa lopp nånsin i Paris.

Nu hoppas jag att Tarzan låter någon annan köra även i Prix d’Amerique.

Scarlet Knights andrapris i världens största montelopp i söndags är en stor seger även för monten i Sverige. Spurten var grym och fan vet hur det slutat utan strul på vägen. Då hade Jag ”le Cannibal” de Bellouet fått svettas, förlust hade inneburit landssorg, så viktigt är loppet för fransmännen.

Men frågan är om det ändå inte är Kalle Anka-sportvarning när man kan kliva rakt in i matchen utan minsta erfarenhet och sluta tvåa?

Som om Foppa skulle gästspela i svenska landslaget i bandy och pytsa in sex mål i VM-finalen och rycka lite på axlarna efteråt. Nej, jag sågar inte bandy, mejla inte om det, jag är bara ute efter jämförelsen.

När två av VÄRLDENS tre bästa hästar i monte är svenska nybörjare börjar åtminstone jag undra.

1) Jag de Bellouet.

2) Scarlet Knight.

3) Västerbo Daylight.

Så ser det väl ut just nu? Bakom kommer typ tusen franska montehästar: de måste känna sig förolämpade de franska bandy? förlåt, montetränarna.

Osäkert om Scarlet Knight

Prix de Cornulier gav oss svenskar hopp. Visst hade vi kunnat heja på Gigant Neo och Naglo på söndag, men det är ändå så att ingen av dem på allvar kan ta upp kampen mot Jag de Bellouet. Är inte så säker på att Scarlet Knight förmår det heller, men om någon ska göra det är det han.

Men då krävs drastiska åtgärder, experimentlusta. Hästen har gjort 66 starter i travlopp och alla gånger har chefen själv kört, Stefan Melander. Ingen kan klaga på resultatet, 16 millar inkört och 41 segrar.

Ändå påstår jag att Melander bör peta sig själv som kusk nu.

Söndagens start i monte var bevis nog för att nya detaljer får hästen att tända till. Ni vet ju själva hur det är när man gjort samma sak för många gånger, det blir slentrian, det slår inga gnistor längre.

Jorma – hetaste valet

Alltså: Byt kusk, Tarzan.

Här är mina kandidater:

1) Jorma Kontio – som brukar köra åt Tarzan och som kan Vincennes.

2) Björn Goop – som kanske inte är så van att gasa i Paris men som är vänsterhänt.

3) Jos Verbeeck – som hittar runt banan med ögonbindel och som säkert fimpar ett par konkurrenter på vägen.

Men glöm Mike La Chance – det är en djurplågare.

Veckans tips

Micke Nybrink