Trav & galoppnyheter

Inget derby för Prince Groenhof

SPEL

Per Lennartsson får inte köra det holländska derbyt.Prince Groenhof misslyckades med att kvala in.

Prince Groenhof, som gjort ett flertal bra prestationer i Sverige, var inte sitt rätta jag i det holländska derbykvalet. Trots en bra resa hade han inget med tätstriden att göra. Prince Groenhof slutade femma och bara de två främsta gick till final.

– Per tyckte att han var stinglös. Kanske var det resan som satte ned honom. Det är väldigt varmt att åka en hästtransport i Europa just nu, säger Pers pappa Rolf Lennartsson.

Eastender sexa i Tyskland

Eastender tog sig som enda svensktränade häst till final i Matadoren-Rennen i Berlin.

Men det blev bara en sjätteplats för den gamla unghäststjärnan.

Flera svenskar försökte ta sig till final, men det vara bara Eastender som lyckades. Petit Aubiose, Green Eggs And Pan, Buck Crownline och Gutsy Cast misslyckades.

I finalen körde Jim Frick offensivt med Eastender. Andra utvändigt byttes mot utvändigt ledaren, som blev andra utvändigt på nytt, innan Frick slutligen attackerade 600 meter före mål. Eastender höll farten bra, men blev bara sexa. Vann gjorde Mayon Bowl och Gerhard Biendl, tvåa var April Victory och trea Smart Maneuver. Förstapriset i finalen var drygt 350 000 kronor.

Black Jack tog hem spelet

Det blev som väntat i Arabderbyt på Blommeröd.

När korten lades på bordet blev det Black Jack som tog hem spelet.

Ingrid Kindh hade de två mest spelade hästarna i fältet genom Black Jack och Pilgrim. Någon dubbelseger blev det dock inte då Pilgrim ”bara” mäktade med en fjärdeplats.

– Jag var lite besviken på honom, sa Ingrid Kindh.

Desto nöjdare kunde hon vara över Black Jack. Peter Jarvén placerade sig mitt i fältet till en början, men backade sig loss på sista bortre långsidan. Och när Black Jack väl fick fritt fram fanns det bara en häst på banan. Black Jack gick undan och vann till slut överlägset med 6,5 längder.

– Han var väldigt duktig. Nu ska han få vara ledig i några dagar som present. Jag brukar ge hästarna några lediga dagar när det går bra. Det tycker de om, sa Ingrid Kindh.

Black Jack fick 50 000 för derbysegern. Tvåa var Modnica och trea Gold Strike.

Sluttävlat för Nora Iron

I lördags var Nora Iron favorit på V75 – men ströks efter värmningen.

Det blev slutet på det kapabla stoets karriär som tävlingshäst.

Det femåriga stoet är helt enkelt för bråkig för att tävla med. Stig H Johansson tränade hästen fram till en månad sedan då han sade upp henne med omedelbar verkan. Ägaren, den välkände veterinären Otto Ronéus, ville dock ge sin häst en chans till. En chans som Jim Frick fick.

Men det blev aldrig någon start för Frick. Sedan hon betett sig dumt i värmningen på Hagmyren strök Frick hästen ur loppet.

– Både Stig H Johansson och Jim Frick har gjort ett jättebra jobb med henne, men tyvärr är hon för bråkig. Hon beter sig rent trotsigt, säger Otto Ronéus.

– Då två sådana jätteduktiga hästkarlar som Jim och Stig H ger rådet att sluta tävla med henne får det bli så. Jag tycker det blir bra.

Nora Iron kommer att komma hem till familjen Ronéus i Almunge på måndag. Där kommer hon på lugnaste möjliga sätt att förberedas för en avelskarriär.

– Det är försent att betäcka henne i år, men nästa år provar vi. Det ska bli intressant. Hon har nästan samma, men ännu lite bättre stam än Peace Corps, säger Otto Ronéus.

Nora Iron tog åtta segrar och tjänade drygt en miljon kronor på 42 starter.

Remington Crown mot comeback

Remington Crown tränas för en comeback.

Prix d´Amerique i januari 2002 hägrar.

Den svenskfödde hingsten ska tillbaka till Jan Kruithof och kommer att göra ett sista försök att vinna Prix d´Amerique.

Remington Crown har under våren verkat som avelshingst i Italien. Under fem månader har han betäckt mer än 80 ston.

Till den franska tidningen Paris Turf säger Kruithof att det kommer att ta lite tid att träna igång Remington Crown, men han tror att åttaåringen är i tävlingsskick framåt oktober.

Precis som Varenne nu har fullbordat en magisk fyrling – Prix d´Amerique, Lotterian, Elitloppet och amerikanska Breeders´ Crown – har Remington Crown en svårslagen, svensk rekordserie. Han är den ende som vunnit Kriteriet, Derbyt och Elitloppet.

General du Pommeau tillbaka på allvar

I USA krossade Varenne både amerikaner och världsrekord.

Hemma i Europa visade hans gamla antagonist General du Pommeau att han är på väg tillbaka på allvar.

General du Pommeau hade ett ytterst svårt läge, med tillägg och hästar i bra form framför sig på Enghien utanför Paris. Dessutom hade ”Generalen” bara gjort ett lopp på ett halvår. Men fjolårssegraren i Prix d´Amerique menar allvar i sin comeback. Han avslutade strålande till en lätt seger på kilometertiden 1.14,0 över 2 900 meter. Vinnaroddset på General du Pommeau, som fick cirka 560 000 kronor, blev 7,20. Tvåa var Ulf Nordins Ipson de Mormal och trea var Grand Farceur. Anders Lindqvists Always New blev störd till galopp efter ett drygt varv.

Johan Lindberg