Chansa med garderingar

SPEL

8,70 på V75-draget Kozac Race och dryga tre gånger på stallskriket Lass Zefyr. Två av mina tre spel gick in i lördags, bara Doreen Ås missade, men hon hade vunnit felfri.

Klirr i kassan, ändå brände jag ett upplagt läge i V75–1. Lalligt, var ordet.

Jag klev nämligen av direkt när Nice Devil Qui galopperade. Då satt jag där med tom blick och funderade på om jag skulle göra en tröstdubbel eller ta en djävligt stor whisky. Att spika Nice Devil var, ju mer jag tänker på det, otroligt klantigt gjort. Sällan får man såna här lägen att gardera en storfavorit. Jag är fortfarande arg på mig själv för att jag inte nappade. Låter det konstigt? Jag ska försöka förklara.

Minns skengaloppen

Nice Devil Qui var megafavorit. Han hade bra chans på förhand, inget snack om det – men han var som sagt storfavorit och såna ska man alltid försöka fälla. Kom i håg att omgångens största favoriter torskar varannan vecka. Halmstrået med Nice Devil var hans osäkerhet, alla minns vi ju hur han skengalopperade bakom bilen på Åby. Det såg otäckt ut. Han kunde kanske, kanske få ett återfall.

Den detaljen hade man kunnat bjuda på, ta risken går han så vinner han, om det inte hade varit för en sak: det var sällsynt enkelt att gardera. Bakom Nice Devil fanns det ett, bara ett, givet motbud, Milton Bråten. Milton var solklar tvåa i loppet. Resten var i stort sett chanslösa, möjligen var Gadget en luring.

Alltså: Det är kanon att gardera en storfavorit när det låter sig göras med en eller ett par hästar. Då ska man ta chansen, i alla fall om det finns en gnutta hopp. Spelar man dessutom, som jag alltid gör, reducerat så är det mer eller mindre tvång: en A-häst, en B-häst.

Kusken viktigast

Vad lärde vi oss mer i helgen? Att kuskarna har en viss betydelse kanske. Jag har länge funderat på om man inte ska läsa V75-programmet så här: 1. Torbjörn Jansson, 2. Olle Goop, 3. Erik Adielsson, 4. Vem f-n är det? 5. Har inte vunnit på V75 på flera år, 6. Carl-Erik Lindblom, och så vidare. Man tittar först på vem som kör, sen på hästen. Fasen vet om det inte skulle gå bättre.

Tänk så här i jämna lopp: Hellre en bra kusk med dåligt läge än tvärtom.

Veckans tips

ARTIKELN HANDLAR OM